Összetartozás és összművészet

Az összművészet jegyében, június 22–25. között, négy napon keresztül színházi előadások, performanszok, koncertek költöznek a Dunakanyarba, Nagymarosra. Hazai és nemzetközi könnyűzenei sztárelőadók és neves társulatok produkcióival, valamint VR-színházi attrakciókkal, természetjáró és családi programokkal várják az érdeklődőket.

2023. 05. 10. 18:00
összművészet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az idei program közel ezer eseménnyel és attrakcióval ünnepli a fesztivál jubileumi évfordulóját – emelte ki Kis Domonkos Márk. A fesztiváligazgató hozzátette, különösen büszke arra, hogy a művészeti egyetemeket is be tudták vonni. Régóta fáradoztak azon, hogy ez az együttműködés létrejöjjön, s a Vénégy teret tud biztosítani az összefogás saját programsorozatának, az 5műnek, amelyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói vesznek részt. Egy nagy közös előadást is létrehoznak, emellett pedig workshoppal, táncházzal és egyéb művészeti eseményekkel készülnek. Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja úgy vélekedik, különösen fontos, hogy a művészeti egyetemek hallgatói együtt tudjanak működni, önálló programokat tudjanak létrehozni, s ehhez az 5mű megfelelő platformot biztosít. A felszólaló hallgatók kiemelték, hogy az alapképzésben részt vevők sokszor kevés lehetőséget kapnak arra, hogy megmutassák tehetségüket, ötleteiket, így számukra is különösen fontos az egyetemek összefogása.

összművészet
A sajtótájékoztatón a VéNégy Fesztivál összművészeti jellegét hangsúlyozták. Fotó: Klinger Gábor

 

A fesztivál az összművészet jegyében tart négy napon át

Több mint száz partnere van a színházi olimpiának országszerte, emelte ki Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és a színházi olimpia nemzetközi bizottságának tagja. – A VéNégy Fesztivál az egyik legizgalmasabb programot állította össze. És ennek azért is örülök, mert a V4-szövetség nemzetei azok, akikkel sorsközösségben létezve leginkább szót tudnak érteni a magyarok. A színházi olimpia pontosan arról szól, hogy párbeszédet folytassunk más nemzetekkel, hogy muszáj igyekezni megérteni és elfogadni egymást – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila a fesztivál missziójának jelentőségét.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára videóban jelentkezett be az eseményre. Kiemelte annak egyediségét, amely a természetközeliségben rejlik: nemcsak a kulturális programokat élvezhetik az ide látogatók, hanem a Dunakanyar szépségeit, kicsit elmenekülve a város pezsgése elől.

összművészet
Performanszok, színház, koncertek várják a látogatókat. Fotó: Adéla Vosicková

 

A látogatóknak nem kell dönteniük aközött, hogy a katarzist vagy az eksztázist válasszák, utalva itt a magas- és a popkultúrára, hiszen itt mind a kettőt megkaphatják egy helyen, vélekedett Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a fesztivál hangulatát érzékeltetve. – Az ilyen nemzetközi léptékű rendezvények jelentősége, mint ahogy a VéNégy Fesztiválé is, saját kulturális értékeink előtérbe helyezésében és más nemzetek kultúrájának megismerésében rejlik. Mindennek az alapja a feltétlen és kölcsönös tisztelet s az abban való hit, hogy a kulturális identitás megőrzése és megélése igazán fontos. Ebben a zaklatott, háború tépte, konfliktusokkal terhes világban megsokszorozódik ennek a tiszteletnek, az egymás felé fordulásnak az értéke. Ez az eseménysorozat a művészet gyógyító erejét, az összetartozás mindenekfelett álló eszméjét hirdeti büszkén. Abba vetett hitünket, hogy a pusztítás mulandó, de a művészet elemi és ősi ereje az újjászületés és az élet ígéretét hordozza.

A fellépők között olyan díjnyertes társulatok lesznek, mint a KTO Színház és a Song of the Goat Színház Lengyelországból, az Olomouci Morva Színház és a V.O.S.A. színház Csehországból, a Younák Cirkusz és a Kassai Állami Színház Szlovákiából, illetve a Lembergi Voszkreszennij Akadémia Színház Ukrajnából. A zenei programok húzónevei a holland Kovacs, a Bagossy Brothers Company, Beton.Hofi, Dzsúdló, a Csaknekedkislány és még sokan mások.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Nemzetközi előadók koncerteznek a Dunakanyarban (Fotó: Klinger Gábor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.