Világvégeélmény és megváltás a színházi olimpián

A CCY – WITKAC-Y Menazséria című előadás lengyel nyelven, angol és magyar felirattal látható a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán május 11-én 19 órától. A darab egyszersmind a zakopanei színház névadójának megértésére tett újabb kísérlet, s ezúttal a fiatal Witkacy ihletforrásait mutatja be.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org2023. 05. 05. 10:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stanislaw Ignacy Witkiewicz halálának 70. évfordulója és 125. születésnapja alkalmából készült a Witkacy ifjúkori művei által ihletett lengyel előadás, amelyben felfedezhetők minden későbbi drámájának jellegzetességei. Megkísérelik bemutatni, miként fejlődött ki a XIX. század egyik legkiemelkedőbb művészének fiatalkori érzékenysége, hogyan hatott képzeletvilágára a kor, amelyben élt, hogyan alakították szellemiségét irodalmi és képzőművészeti alkotások, zeneművek stb. A világ pusztulásáról, az általános formátlanodásról és az egyén beolvadásáról szóló korai próféciák – figyelmeztetések az elkerülhetetlen katasztrófára – tele vannak groteszk, valódi Witkacy-féle humorral. Egy fiatalember világvégeélményt él át, és közben kísérletet tesz önmaga megváltására.

Az egyfelvonásos előadás lengyelül, angol és magyar felirattal látható. Fotó: Ado Kasprzak

A szöveg pedig remek alkalom az együtt játszásra (színházcsinálásra és beszélgetésre), valamint egy játékosan alakuló folyamat megélésére – vélik az alkotók: A Witkacy-zsengék apropóján bemutatjuk, hogyan alakult ki a Névtelen mű szerzőjének expresszív – egyesek szerint profetikus – képzeletvilága. Vagy inkább a leendő zseni beteg személyisége? Esetleg a rettenetes nevelői által oly szabadon alakított személyiség?

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Pillanatkép az előadásból (Fotó: Ado Kasprzak)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.