időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Vitéz László messze híres rokonsága érkezik Debrecenbe

Szakál Adrienn
2023.05.24. 19:30
Vitéz László messze híres rokonsága érkezik Debrecenbe

Kőszínházi előadásai után a szabadtéri produkciókról is tájékoztatta közönségét a debreceni Vojtina Bábszínház. A teátrum Kemény Henrik tiszteletének égisze alatt május 28. és június 24. között szabadtéri láncfesztivállal csatlakozik a színházi olimpiához. A programokról a Vojtina vezetői, Asbóth Anikó és Láposi Terka beszélt a bábos találkozó egyik belvárosi helyszínén, a Dósa nádor téren.

A Vojtina Bábszínház első szabadtéri rendezvénye május 28-án, vasárnap 10 és 18 óra között a nagyerdei Sziget-kék tematikus játszóparkban várja közönségét. Külföldi és hazai társulatok egyaránt színpadra lépnek majd, lesz gólyalábas utcaszínház Lengyelországból, Pulcinellát kelti életre a nápolyi bábszínház, valamint angol vásári kesztyűs bábjátékot is láthatunk Punch and Judy címmel. Hazai pályára, pontosabban deszkára lép a debreceni Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel Vitéz László-bábjátéka, majd Mesefa népmesékkel érkezik Sőrés Rozka.

Vitéz László
Vitéz László bábjátéka is megelevenedik Debrecenben Fotó: Czinege Melinda

A szabadtéri programsorozat június 3-án és 10-én a Vörössipkások nemzetközi találkozójával folytatódik a Nagyerdőn, Szentiván éjjelén az emlékkertben és a Hal közben.

A láncfesztivál a debreceni családoknak és a városba látogató turistáknak egyaránt felejthetetlen élményeket ígér

– hangsúlyozta Asbóth Anikó.

Láposi Terka kiemelte, az előadások mellett olyan programokkal is készülnek, melyek a színház lényegét és létfilozófiáját mélyítik el, így kiállítások, beszélgetések is megvalósulnak a láncfesztivál játszóhelyein. A Dósa nádor téren látható az az installáció, amely az olasz rendező, Eugenio Barba hasonlatára utalva a színház fontos feladatára figyelmeztet a következő hetekben: a színház a folyó túlsó oldalán található valamit keresi, ehhez van szüksége a papírkenura, mellyel átjut a túlsó partra.

A szimbólumnak fontos szerepe lesz a következő hetekben, hiszen a papírkenu alatt a debreceni társulat művészei nap mint nap a színpad különböző eszközein keresztül erősítik meg Kemény Henrik üzenetét: Játszani, játszani, játszani jó

– mutatott rá Láposi Terka.

A szervezők szerint izgalmasnak ígérkezik az a hétszáz fotóból összeillesztett 45 perces filmanyag is, mely Textúrák címmel a XXI. század magyar bábszínházát mutatja be június 3-án az emlékparkban.

A Vojtina Bábszínház programjairól a társulat holnapján lehet tájékozódni.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: A sajtótájékoztató résztvevői, fellépői (Fotó: Czinege Melinda)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.