időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo
Shakespeare halhatatlan Rómeó és Júliáját mutatják be a tánc nyelvén

A Pécsi Balett meghívására a Rijekai Balett érkezik a színházi olimpiára

Magyar Nemzet
2023.05.23. 20:44 2023.05.23. 21:31
A Pécsi Balett meghívására a Rijekai Balett érkezik a színházi olimpiára

Május 31-én a Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínházában a Rómeó és Júlia című nagy sikerű előadását mutatja be a Rijekai Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színház Balettegyüttese.

A Rijekai Balett nagy technikai tudású, erős klasszikus alapokkal rendelkező táncművészekből áll. Szergej Prokofjev gyönyörű zeneművére készült Rómeó és Júliájuk modern, de nem elvont, és rendkívül szenvedélyes; ezáltal illeszkedik a Pécsi Balett koncepciójához.

Rómeó és Júlia a fiatalos hevületű szenvedély és a minden baljós körülmény ellenére örökké tartó szerelem iránti vágy tökéletes megtestesítői.

Bár gyakran úgy vélik, hogy történetük a szerelem erejéről szól, valójában csak alig néhány jelenet központi szereplője a szerelem. A színdarab fő témája sokkal inkább az erőszak, a káosz és a halál; különösen abban a kontextusban, ahogyan az élet törékeny szépsége és a fiatalok szükségtelen halála egymás mellé rendelődik. 

A történet megtanítja, hogy el kell engedni a múltbéli sebeket és nem szabad hagyni, hogy az érzelmeink irányítsák az életünket. A két család ősi vitája a saját gyermekeik jövőjét tette tönkre. Két szembenálló világ, a régi és az új erkölcsök, a tekintélyelvűség és a szabadságvágy, a szülői akarat és a romantikus individualizmus konfliktusát mutatja meg a tragédia.

 

A darab rendezője, Jiří Bubeníček – akárcsak ikertestvére, Otto – a Prágai Tánc Konzervatóriumban végzett. Az 1992-es Lausanne-i Balettverseny egyik fődíjasaként lehetőséget kapott, hogy John Neumeier társulatához, a Hamburgi Baletthez szerződjön. 1997-től már a társulat első szólistájaként, eltáncolta az összes férfi főszerepet. Egészen különleges megtiszteltetésben volt része, amikor megkapta Vaslav Nijinsky szerepét a Nijinsky című balettben, amit a legendás mester kifejezetten neki koreografált. Kiváló alakításainak köszönhetően, mint amilyen például Neumeier Kaméliás hölgyében Arman szerepe volt, felkérést kapott, hogy Aurelie Dupont és Agnes Letestu partnereként táncoljon a Párizsi Operában. 2006-ban csatlakozott a Semperoper Drezdai Balett társulatához első szólistaként.

Cirkuszi akrobatacsaládból származik, így sosem marad egy helyen hosszú ideig. New York, Zürich, München, Bécs, Stockholm és Peking – a városok, amelyek balettegyütteseivel együttműködött az évek során. 

Jiří Bubeníček 1999 óta koreografál, táncművészi és koreográfusi teljesítményét is számos díjjal ismerték el.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó:Tutek-Hajnal Fanni)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.