A magyar zenei örökséget mutatja be külföldön a Cziffra-fesztivál

Június elején nagy sikerrel mutatkozott be a Cziffra-fesztivál az 51. Isztambuli zenei fesztiválon. A nemzetközi koncertek júliusban Lengyelországban és Bulgáriában folytatódnak.

Magyar Nemzet
2023. 06. 13. 8:00
null
bécs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cziffra-fesztivál nemzetközi szakmai kapcsolatainak köszönhetően a nyáron számos külföldi koncertet valósít meg, ezzel is erősítve a magyar klasszikus zenei örökség népszerűsítését. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője június 10-én szólóestet adott a török fővárosban, amelynek műsorát Cziffra György és Hegyei Géza emlékének ajánlotta.

Balázs János - Cziffra Fesztivál
 Liszt Ferenc Oszmán Birodalomban tett látogatására emlékeztek szombaton (Forrás: Facebook/Balázs János)

 

A magyar és a lengyel nép nemcsak a neves zeneszerzőket adott a világnak, hanem csaknem ezeréves barátságra tekint vissza. 

A krakkói lengyel zenei fesztivál és a Cziffra-fesztivál összefogásának célja, hogy a zenei kapcsolódásokon keresztül a két nemzet számos szálon kötődő kapcsolatát erősítse július 1-jén a Zenei hidak Budapesttől Krakkóig elnevezésű eseményével.

A Sinfonietta Cracovia zenekar és Balázs János zongoraművész Maciej Tworek vezényletével lép színpadra. Elhangzik Chopin e-moll zongoraversenye és Liszt Salve Polonia című műve K. Slowinski vonószenekari átiratában, illetve Bartók Divertimento és Mieczyslaw Karlowicz Szerenád című műve. Július 8-án Bulgáriában folytatódik a kulturális programsorozat együttműködésben a New Millennium International Academyvel. Az intézményben Balázs János mesterkurzusára várják a fiatal zenészeket, egy workshopon pedig a 19. és 20. századi magyar zenével, zeneszerzőkkel, előadókkal is részletesen megismerkedhetnek a résztvevők. 

Másnap a bulgáriai Rusze Állami Operaházban Magyar fantázia címmel rendeznek gálakoncertet a Ruszei Filharmonikus Zenekarral. 

Hallható lesz többek között Liszt ikonikus műve, a Magyar fantázia Balázs János közreműködésével és Dimitr Koszev vezényletével. 

Az eseményen olyan művésztársak lépnek fel, mint Miranda Liu hegedűművész, a Concerto Budapest koncertmestere, számos nemzetközi mesterkurzus tanára és Ilija Kondratyiev orosz zongoraművész, a 2011. évi Liszt Ferenc-zongoraverseny második díjasa, a londoni Royal College of Music professzora – az ismert művészek mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak Balázs János ruszei mesterkurzusának legjobb hallgatói is. 

Borítókép: Balázs János (Fotó: Cziffra-fesztivál)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.