Átadták az MMA köztestületi díjait

A Magyar Művészeti Akadémia nevében Vashegyi György elnök adta át a köztestületi díjakat, illetve okleveleket az új levelező és rendes tagoknak – köztük első alkalommal a Nemzet Művésze címet viselő alkotóknak - a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 12:30
Az MMA díjazottai és Vashegyi György elnök Magyar Művészeti akadémia díj
Az MMA díjazottai és Vashegyi György elnök Forrás: MMA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Öröm, hogy a korábbi gyakorlattól, a közgyűlési átadótól eltérően idén még ünnepélyesebb formában tudunk köszönetet nyilvánítani a művészeknek, valamint azoknak, akik a kultúra, a műalkotások közvetítésében, bemutatásában vállalnak nagyon fontos szerepet – mondta köszöntőjében Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke kedden a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen.

MMA, Magyar Művészeti Akadémia
Az MMA tagjai. Forrás: MMA 

Az elnök kiemelte, az öt különféle díjat (Életműdíj, Nagydíj, Aranyérem, Művészeti Írói Díj, Kováts Flórián Emlékérem) kiérdemlő alkotók kiemelkedő munkásságuk, életművük révén maradandót alkottak a művészet, a művészetelmélet vagy -szervezés területén, emellett odaadó, bátor és áldozatos tevékenységükkel hozzájárultak a magyar művészet közkinccsé tételéhez, a kultúrában rejlő értékek tartós megőrzéséhez.

Vashegyi György Márai Sándor több mint nyolcvan éve leírt szavait idézve hangsúlyozta: 

Magyarország csak a minőség igényével élhet és maradhat fenn az új Európában, nincs módunk középszerűnek lenni.

Hozzátette: e gondolat mit sem vesztett aktualitásából, és az MMA küldetése a XXI. században ugyanehhez igazodik.

 

A díjazottak

A Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjában Szurcsik János Munkácsy Mihály-díjas festőművész részesült.

Mint laudációjában Sz. Molnár Erika művészettörténész kiemelte, Szurcsik János festészete kapcsolódott a Munkácsy Mihálytól eredő realista hagyományhoz, a nagybányai megújult realizmushoz, a posztnagybányai, posztimpresszionista lírai festészethez, ugyanakkor a korai szociális töltésű avantgárdhoz, a konstruktív, kubisztikus expresszionizmushoz is, aminek révén maga is megújítójává válhatott az alföldi festői tradíciónak.

A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját Berlász Melinda Széchenyi-díjas zenetörténész, a zenetudományok kandidátusa, az MMA Művészetelméleti Tagozatának rendes tagja kapta 2021-ben megjelent, a XX. századi magyar zenetörténet kutatásában új távlatokat nyitó zenetudományi munkájáért, Lajtha László írásainak kritikai összkiadásáért. Méltatásában Solymosi-Tari Emőke zenetörténész kitért arra, hogy Berlász Melinda hiánypótló kutatásokat végzett az emigrációba kényszerült, emiatt kevésbé ismert hazai zeneszerzők, illetve előadóművészek életművének megismertetése érdekében.

A Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét Horváth Jenő polgármester, a füzéri vár komplex, kortárs képző- és iparművészeti programjának kigondolója vehette át.

Rudolf Mihály építész a laudációjában elmondta: a kiépített alsóvár, az alsóbástya, a rekonstruált palotaszárny és várkápolna 2016-ban nyílt meg a látogatók előtt. Hozzátette: a füzéri vár korhű rekonstrukciója és annak előkészítő munkálatai jelentős részben Horváth Jenő nevéhez fűződnek.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díjában Domokos Mária zenetörténész, népzenekutató, néprajzkutató, egyetemi tanár részesült. Jánosi András a méltatásában arról beszélt, hogy Domokos Mária munkássága a magyar népzene és a magyar zenetörténet kérdéseinek, forrásainak felkutatására, valamint az ezekkel kapcsolatos összehasonlító vizsgálatokra irányul. Teljes kutatói életművén átível a magyar népzene kritikai összkiadása, A Magyar Népzene Tára-sorozat munkáiban való részvétele.

A Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérmét Hollós László rendező, szerkesztő, producer kapta a művészek és a közélet szereplőinek széles körben megismertetéséért. Méltatásában Ács Margit író így fogalmazott: Hollós János Szerelmes földrajz című sorozata – amelynek forgatókönyvírója, szerkesztője és riportere is – a portréfilm műfaját újította meg, és tette az ismeretterjesztésen túl élvezetes és szellemi élményforrássá. Filmjeinek sikerült a természeti környezetébe gyökerezett embert megmutatni a művészben, a közéleti szereplőben, a hírességben.

 

Első alkalommal kaptak meghívást a tagok közé a Nemzet Művészei 

Az ünnepség második részében az MMA új levelező és rendes tagjai kapták meg az okleveleiket. 

A Nemzet Művésze címet viselő alkotók most első alkalommal kaptak meghívást az akadémikusok sorába, közülük húszan különleges eljárásban váltak az MMA rendes tagjaivá. 

Az eddigi levelező tagokból megválasztott rendes tagok, illetve a köztestület ötven új levelező tagja ugyancsak ma vehette át Vashegyi György elnöktől az akadémikusi tagságukat bizonyító oklevelüket.

Az elnök elmondta, hogy bár az akadémia rendes és levelező tagságának elnyerése elnevezése szerint nem díj, de valójában komoly elismerés. Lényegében az alkotói életút eddigi fontos állomásainak egy minősített, különleges elismerése.

A díjak és az oklevelek átadása alkalmából Káel Norbert korábbi MMA-ösztöndíjas zongoraművész játékát élvezhette a közönség. Az esemény házigazdája Juhász Judit, az MMA szóvivője volt.

Borítókép: Az MMA díjazottai és Vashegyi György elnök (Forrás: MMA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.