időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Gulyás Gergely: Egy átlagnyugdíjas 78 ezer forint pluszpénzre számíthat novemberben

A jazz-zenész Erdélyről és a nyolcvanas évekről is beszélt

Dresch Mihály: Szomjasak voltunk a szabad gondolkodásra + videó

Szilléry Éva
2023.06.04. 14:30 2023.06.04. 19:10
Dresch Mihály: Szomjasak voltunk a szabad gondolkodásra  + videó

A Kossuth-díjas, világszerte ismert jazz-zenész, Dresch Mihály az Origónak adott interjúban beszélt arról, hogy mit jelentett neki egykori mestere, Szabados György zeneszerző, zongoraművész és milyen volt a rendszerváltás előtti években Erdélybe kijutni.

A világszerte elismert művész beszélt arról, hogy a nyolcvanas évek második felében több ízben jártak Erdélyben, ekkor ismerkedtek meg egy paraszt származású énekessel, Szabó Varga Györggyel, akitől felvettek dalokat. Dresch Mihály az Origónak adott videóbeszélgetésben felidézte azokat a nyomasztó időket, amikor már nem mehettek be a pályatársukhoz, mert egyből feljelentették őket. – Nem mehetett az ember házhoz, csak akkor, ha az ott élő jelentette a milíciára, és vagy kapott engedélyt, vagy nem.

Dresch Mihály
Dresch Mihály: Egy nagy lélegzés volt. Fotó: Origó/Talán Csaba

 

Dresch Mihály a népzene hatalmáról és a rendszerváltásról is beszélt

Ha valaki csak úgy besurrant, és észrevették, akkor nagyon komoly retorzióval járt. Ínséges, szomorú idők voltak – mesélte Dresch Mihály.

Dresch Mihály
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Elmondta, revelatív élmény volt számára, egy nagy lélegzés, amikor Kolozsváron először felléphettek 1990-ben: hirtelen kinyílt a világ. 

Borítókép: Dresch Mihály (Fotó:Talán Csaba) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.