időjárás 28°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Koncertekkel emlékeznek meg Cziffra György születésnapjáról

Magyar Nemzet
2022.11.02. 18:00
Koncertekkel emlékeznek meg Cziffra György születésnapjáról

Évek óta hagyományosan hangversennyel tisztelegnek Cziffra György születésnapja alkalmából Balázs János zongoraművész és zenésztársai. Idén sincs ez másként, novemberben négy budapesti helyszínen rendeznek koncertet.

Cziffra György neve, az emögött megbúvó művészi gondolkodás és tettek egyik legfontosabb aspektusa, hogy ráirányítsuk a figyelmet az arra érdemesekre

– fogalmazott egy interjúban Balázs János.

A Cziffra-fesztivál Tehetség-díját minden év februárjában osztják ki rangos szakmai zsűri szavazatai alapján. Idén Eszenyi Zsombor és Berecz Mihály kapták az elismerést, akik most Balázs Jánossal együtt lépnek színpadra november 3-án az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban.

Cziffra György születésének napra pontosan 101. évfordulóján, november 5-én különleges koncertet rendeznek a Zeneakadémián. A zene szabadságának jegyében a nemzetközi Womex Artist-díjas Lakatos Mónika roma őserővel átitatott énekhangján kelti életre a cigány népdalokat, azok minden bánatát és örömét, Dresch Mihály újraértelmezi a jazz és népzene kapcsolatát, Balázs János Steinway Artist, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője pedig megteremti a klasszikus zongorajáték szabadságát, visszahozva a koncerttermekbe azt a hagyományt, amikor az előadó a szerző társául szegődött. 

Ezen az estén a fellépő művészek saját stílusuk mellett a műfajok sokszínű lehetőségeit előtérbe helyezve, közösen teremtenek új zenei világot a színpadon.

Az eredeti tervek szerint meghirdetett koncert negyedik résztvevője, a nemrégiben elhunyt Szakcsi Lakatos Béla fájón fog hiányozni ezen az estén mindannyiunknak, ahogy a teljes magyar kulturális és zenei életnek is. A koncertet a három művész Szakcsi Lakatos Béla emlékének is ajánlja.

November 16-án a kőbányai Kroó György Zeneiskola zenekarának fiataljaival játszik együtt a Kossuth-díjas zongoraművész, Balázs János. 

A Kroó György Zeneiskola a Cziffra-fesztivál állandó partnereként a fesztivál Mesterakadémiájának ad otthont évről évre. Ritka alkalom, amikor sor kerülhet a közös zenekari koncertre, amely inspiráló élményt jelenthet fiatalnak és ismert művésznek egyaránt.

Cziffra György felnőtt életének jelentős magyarországi szakaszát Budafokon töltötte, a nevét viselő Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér pedig évről évre koncerttel emlékezik a mesterre.

 Idén a fiatal, de rendkívül sokoldalú és erőteljes zongoratechnikájáról híres Andrey Gugnin ad koncertet november 20-án. 

Gugnin 2013-ban elnyerte a bécsi Ludwig van Beethoven Nemzetközi Zongoraverseny 2. díját, három évvel később pedig a Sydney-i Nemzetközi Zongoraverseny 1. díját is megkapta, így robbant be a klasszikus zene nemzetközi élvonalába.

Az angyalföldi, a budafoki és a kőbányai koncert látogatása díjmentes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a Cziffra-fesztivál honlapján található e-mail címeken lehet. A zeneakadémiai koncertre pedig ide kattintva válthatnak jegyet.

Borítókép: Cziffra György zongoraművész (Forrás: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.