Középkori, szent ereklyéket adott vissza Németország

Németország pénteken visszaadott Kolumbiának két olyan maszkot, amelyet kolumbiai őslakosok készítettek, a maszkok egy berlini múzeum gyűjteményébe kerültek és azóta ott őrizték őket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 16. 16:50
Faragás, Dél-Amerika
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XV. század közepén, fából készült napmaszkok a bennszülött kolumbiai kogi népcsoporthoz tartozók kézműves munkái. Visszaadásukra a berlini államfői palotában került sor Gustavo Petro kolumbiai elnök jelenlétében. A maszkok visszaadását Bogotá hivatalos kérése és többévi tárgyalások előzték meg.

„Tudjuk, hogy a maszkok szent ereklyék a kogik számára”, akik Kolumbia északi részén, a Sierra Nevada de Santa Marta hegyekben élnek – jegyezte meg Frank-Walter Steinmeier német elnök az átadó ünnepségen. „Jó utat ezeknek a maszkoknak vissza oda, ahol szükség van rájuk, és ahol ma is hidat képeznek az emberek és a természet között”

 – tette hozzá.

Petro üdvözölte „a mágikus maszkok” visszatérését, egyúttal kifejezte abbéli reményét, hogy egyre több darab jut vissza a származási helyére.

Konrad Theodor Preuss, aki a mai berlini Etnográfiai Múzeum elődjének kurátora volt, 1915-ben szerezte meg a maszkokat egy hosszan tartó kolumbiai kutatóútja során. Akkor több mint hétszáz tárgyat vásárolt, de a múzeumi illetékesek szerint nem volt tisztában a korukkal, sem azzal, hogy a helyieknek nem lett volna szabad értékesíteniük őket.

„Ez a visszaszolgáltatás része az újragondolás folyamatának, annak, hogy hogyan kezeljük gyarmati múltunkat. E folyamat sok európai országban elkezdődött”

 – mondta Steinmeier. Majd kiegészítette azzal, hogy üdvözli a tényt, miszerint „Németország vezető szerepet játszik ebben”.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.