időjárás -1°C Natália 2023. december 9.
logo

Meghalt a kétszeres Oscar-díjas Glenda Jackson

Magyar Nemzet
Forrás: AP
2023.06.15. 13:56 2023.06.15. 14:10
Meghalt a kétszeres Oscar-díjas Glenda Jackson

A kétszeres Oscar-díjas színésznő egyike volt a hatvanas és hetvenes évek legnagyobb brit sztárjainak.

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Glenda Jackson kétszeres Oscar-díjas előadóművész, aki politikusként folytatta pályafutását a brit törvényhozásban. Az ügynöke, Lionel Larner számolt be róla, hogy a színésznő rövid betegség után csütörtökön halt meg londoni otthonában.

Glenda Jackson nemrég fejezte be A nagy szökevény forgatását, amelyben partnere Michael Caine volt. A színésznő a hatvanas és hetvenes évek egyik legnagyobb brit sztárja volt. 

Két Oscar-díjat nyert a Szerelmes asszonyok és az Egy kis előkelőség című filmekben nyújtott alakításáért.

Később politizálni kezdett, beválasztották a parlamentbe, és huszonhárom évig volt a Munkáspárt képviselője. Miután elhagyta a törvényhozást, visszatért a színészethez, és jó néhány elismert szerep fűződik a nevéhez, köztük Shakespeare Lear királyában alkotott maradandót – számolt be az AP hírügynökség.

Elhunyt a legendás brit rendező

Elhunyt Ken Russell brit filmrendező, akinek merész, provokatív alkotásai gyakran tették próbára a közönség és a kritikusok türelmét.

Borítókép: Glenda Jackson a Szerelmes asszonyok című filmben Oliver Reeddel (Fotó: AFP/Brandywine Productions/Collection Christophel)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.