Elhunyt a legendás brit rendező

Elhunyt Ken Russell brit filmrendező, akinek merész, provokatív alkotásai gyakran tették próbára a közönség és a kritikusok türelmét.

LM
2011. 11. 28. 11:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Russell 84 esztendős korában egy londoni kórházban halt meg vasárnap – közölte hétfőn fia, Alex Verney-Elliott. „Apám békésen távozott. Egy sor szélütésen esett át. Mosollyal az arcán halt meg” – fűzte hozzá.

A zene központi szerepet játszott a filmrendező, forgatókönyvíró, színész és producer Russell számos filmjében, köztük az 1970-es Zenerajongók vagy az öt évvel később bemutatott Lisztománia és a Tommy című munkájában is.

Rendezőként a Szerelmes asszonyok című filmért Oscar-díjra jelölték 1971-ben. A D. H. Lawrence regénye nyomán készült alkotás pályafutása egyik legsikeresebb munkája lett, amelyben olyan kiváló színészek játszottak, mint Oliver Reed, Glenda Jackson, Alan Bates és Jennie Linden.

Russell gyerekkorától vonzódott a mozihoz. Kadétiskolába ment, később a légierőhöz került, de a katonaság nem az ő világa volt, a komolyzenét szerette. Leszerelése után balettozni tanult, de felhagyott vele, mert úgy gondolta, nem elég tehetséges, majd a színészettel, később a fényképezéssel próbálkozott.

Amatőr filmjei nyomán a BBC-nél kapott munkát, rövidfilmeket készített elsősorban művészeti témákról, művészekről. Többek között John Betjeman költőről, Spike Milligan színészről és Shelagh Delaney drámaíróról forgatott portréfilmet. „Mikor aztán elfogytak a kortárs művészek, belefogtunk, hogy már elhunyt művészekről, olyanokról, mint Prokofjev, forgassunk hosszabb filmeket” – mondta el egy alkalommal a rendező. Mint felidézte, eleinte csak fényképeket, legfeljebb híradófelvételeket használhattak a filmekhez, de később ezekből a száraz, tényszerű portrékból egy óránál is hosszabb, igazi színészekkel eljátszott rendhagyó életrajzi alkotások nőttek ki.

Provokatív ábrázolásmódja jelenik meg 1967-es Dante’s Inferno című, a BBC-nek készített filmjében, amelyben Dante Gabriel Rossetti költőnek a feleségéről alkotott idealizált képe mellé helyezte a valóságot az asszony kábítószer-függőségéről. Egy 1970-es filmje még tovább ment: a The Dance of Seven Veils: A Comic Strip in Seven Epizodes című munkájában Richard Strauss zeneszerző a film egyik jelenetében a Rózsalovagot vezényli, miközben SS-katonák egy zsidót kínoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.