Sosem látott felvétel került elő Radics Béla legendás zenekaráról + videó

A 25 éves Döme Dezső dobol Radics Béla legendás Tűzkerék zenekarában azon a most előkerült, 1978-as felvételen, amelyet eddig még sosem mutattak be a nagyközönségnek.

Magyar Nemzet
Forrás: Pesti Srácok2023. 06. 15. 12:53
Radics Béla, Döme Dezső, videó, Tűzkerék
Radics Béla Forrás: Fortepan/Urbán Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három számot tartalmazó kisfilmet a Radics Béla bíbor Gibson gitárját megvásárló Kosik Kristóf zenész és ügyvéd küldte el a Pesti Srácoknak. A felvételen a Hobo Blues Bandben ismertté vált Döme Dezső dobol, aki a hetvenes években kétszer is volt a Tűzkerék együttes tagja. Mint írják, az együttes munkásságáról alig maradtak fenn zenei hangzóanyagok, jóformán csak amatőr felvételek jelentek meg, illetve egy „hivatalos” koncertanyag jött ki egyik 1978-as bulijukról. Ennek az évnek az emléke a Pesti Srácoknál látható film, amely az egyetlen képfelvétel az akkor éppen trióban játszó formációról.  

A 25 éves Döme Dezső Radics Béla Tűzkerék nevű együttesében
A 25 éves Döme Dezső Radics Béla Tűzkerék nevű együttesében
Fotó: Pillanatfelvétel a videóból

A felvétel Déri János Fiatalok órája című műsorához készült 1978. május 4-én a Magyar Televízióban. Három számot játszik rajta a Radics Béla (gitár, ének), Póka Egon (basszusgitár) és Döme Dezső (dob) felállású zenekar, de csak a középsőnek van címe: ez a Királyi madár. 

A dal Kosik Kristóf szerint playback, az éneket ugyanis nem tudták a televízióban rendesen rögzíteni, így az egész számot a törökbálinti stúdióban vették fel. A másik két, instrumentális darab élő felvétel.

Kosikhoz kalandos úton át jutott el a videó. Mint mesélte, 1978-ban a Magyar Televízióban kötelező lett volna archiválni az elkészült felvételt, de ez nem történt meg. Radics Béla egyik, a tévénél dolgozó rajongója lopta ki az eredeti szalagot és odaadta Bélának, aki ezt őrizgette. A szalag évtizedekig dobozban állt, majd Radics 1982-es halála után az édesanyja megbízott egy férfit, hogy kezelje a gitáros teljes zenei hagyatékát, így ezt a felvételt is. 

A felvételről sokáig nem tudtam, Póka Egon még a halála előtt kért meg, hogy kerítsem elő ezt a filmet, de sajnos a kérést már csak a halála után tudtam teljesíteni. Végül Póka Egon lánya kapta meg

– mondta Kosik Kristóf.

A nagyon rossz állapotban megtalált filmet ezután Kosik kérésére a Nemzeti Filmintézet archívumában restaurálták és digitalizálták, így menekült meg az enyészettől az értékes kordokumentum. 

Borítókép: Radics Béla (Fotó: Fortepan/Urbán Tamás)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.