Závogyán Magdolna: A magyar állam erőn felül segít a kultúra területén + videó

Magyarország kormánya elismeri az alkotóközösségek értékteremtő, nemzeti kultúránkat gyarapító munkáját, és továbbra is feltétlen felelősséget érez az iránt, hogy a művészközösségek bármely formában méltó körülmények között dolgozhassanak – mondta a kultúráért felelős államtitkár.

Magyar Nemzet
2023. 06. 15. 18:06
null
Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára Fotó: Lehoczky Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar állam erőn felül segít a kultúra területén, de tekintettel kell lenni az egész szektor jövőképességére is, ki kell alakítani az egyensúlyt a kulturális akadálymentesítés figyelembevételével – mondta Závogyán Magdolna csütörtökön a Facebookon-oldalán közzétett videóban.

ZÁVOGYÁN Magdolna kultúráért felelős államtitkár, kultúra
Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára kiemelte: 

Magyarország kormánya elismeri az alkotóközösségek értékteremtő, nemzeti kultúránkat gyarapító munkáját, és továbbra is feltétlen felelősséget érez az iránt, hogy a művészközösségek bármely formában méltó körülmények között dolgozhassanak.

Ennek kereteit a családok, a nyugdíjak, a munkahelyek és a rezsicsökkentés megvédése, valamint az ország biztonságának megtartása jelenti – hangsúlyozta.

Az államtitkár kitért arra, hogy a háború okozta globális válság, valamint az elhibázott brüsszeli szankciós politika következményei nem kímélik Magyarországot sem. 

A konstruktív, előremutató szakmai válaszok idejét éljük

 – emelte ki.

Mint mondta, a kultúrára fordítandó források rendszerszintű, arányos újratervezését végzik. 

Az állami forrásokat elsősorban a kötelezően ellátandó kulturális közfeladatokra koncentráljuk, stabilizáljuk, és csak másodsorban vehetjük számba a nem kötelezően ellátandó kulturális feladatokat

 – mutatott rá.

Kiemelte: kötelező feladatuk a közgyűjteményi területen a levéltári, könyvtári és részben a múzeumi feladat, illetve a közművelődési közfeladat-ellátás.

Tájékoztatása szerint 

a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a kulturális szektoron belül az előadóművészeti területen a közönség nyolcvan százaléka a kőszínházakat látogatja. 

– Ezt a tényt az állami támogatási rendszerben is figyelembe vesszük, ugyanis az állami támogatást mint kulturális alapellátást nem a szervezetek, hanem a nézők kapják – hangoztatta.

– A magyar állam erőn felül segít a kultúra területén, de tekintettel kell lennünk az egész szektor jövőképességére is  – mondta. Hozzátette: ki kell alakítani az egyensúlyt a kulturális akadálymentesítés figyelembevételével. – Ez egyrészt szakmai önszerveződést, hálózati kiépítést igényel, másrészt piaci alapokra és mecenatúrára támaszkodó struktúrát, szemléletet – zárta szavait a kultúráért felelős államtitkár.

Borítókép: Závogyán Magdolna (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.