A Monty Python egykori színésze csatlakozott a magyar produkcióhoz

Executive producerként csatlakozott Turai Balázs Amok című animációs filmjéhez a Monty Pythonból is ismert Terry Gilliam – tájékoztatta lapunkat Osváth Gábor, a film egyik producere.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 28. 9:30
Képkocka Turai Balázs Amok című animációs filmjéből
Képkocka Turai Balázs Amok című animációs filmjéből (Forrás: Youtube.com) Fotó: Képernyőkép - Youtube.com Forrás: Youtube.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Osváth Gábor szerint Turai Balázsnak régóta inspirációt jelent Terry Gilliam életműve, többek között ezért keresték fel – angol ügynökén keresztül – az amerikai–brit alkotót. 

Gilliam, Terry;
Terry Gilliam brit rendező a The Man Who Killed Don Quixote című filmjének díszbemutatóján a 62. Londoni Filmfesztiválon. Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Terry Gilliam megnézte Balázs korábbi munkáit is (a Candide kalandjai sorozat, Róma bukása), és őszintén rajongott az Amokért, kedves sorokat írt róla – mondta a producer, hozzátéve, hogy a világhírű alkotó csatlakozása a film előtt számos új lehetőséget nyit meg. 

A 14 perces, szöveg nélküli Amok főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével.

Turai Balázs filmje a tavalyi bemutatója óta 47 ország 105 fesztiváljának versenyprogramjában szerepelt, közülük húsz Oscar-kvalifikáló esemény volt. A filmet vetítették Ottawában (Kanada), Sitgesben (Spanyolország), Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon (Dél-Korea), Tallinnban (Észtország), Clermont-Ferrand-ban (Franciaország), Vienna Shortson (Ausztria) és Short Shorts (Japán) seregszemlén.

Az Amok idén júniusban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a szarajevói filmfesztiválon pedig a legjobb rövidfilmnek járó elismerést kapta. Elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját, az év elején pedig bekerült az Annie Awards idei jelöltjei közé.

Az Amok a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) és a Filmjus Alapítvány támogatásával készült, gyártója a hazai Boddah volt. Utóbbi nevéhez fűződik többek között Buda Flóra Anna francia–magyar koprodukcióban készült, idén Cannes-ban Arany Pálmát nyert 27 című alkotása is – olvasható a tájékoztatóban.

Borítókép: Képkocka Turai Balázs Amok című animációs filmjéből (Forrás: YouTube.com) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.