Benézték Zuckerbergék, az íróknak elegük lett a mesterséges intelligencia miatt

Több mint nyolcezer szerző, köztük Margaret Atwood és James Patterson írta alá azt a nyílt levelet, amelyben kártérítést követelnek a legnagyobb technológiai vállalatoktól, amiért a műveiket engedély nélkül használták fel a mesterséges intelligencia (MI) alapján működő rendszereik betanításához – írja a Business Insider.

Magyar Nemzet
Forrás: VG2023. 07. 19. 14:05
AI Chat Illustration Photos
Artificial intelligence illustrations are seen on a lapto with books in the background in this illustration photo on 18 July, 2023. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rohamosan terjedő, forradalminak tartott mesterséges intelligencia megoldásokat szerző jogvédelem alatt álló könyvek, cikkek, esszék és versek betáplálásával fejlesztették ki, és a sikerüket ennek köszönhetik. Ennek dacára még egyetlen érintett író sem kapta meg az ezért járó jogdíjakat – állapította meg az Authors Guild, az Egyesült Államok legrégebbi szerzői jogvédelmi szervezete kedden közzétett nyílt levelében.

A cikk szerint memorandum címzettje 

Sam Altman az OpenAI-tól, Sundar Pichai az Alphabettől, Mark Zuckerberg a Metától, Emad Mostaque a Stability AI-tól, Arvid Krishna az IBM-től és Satya Nadella a Microsofttól. 

Az MI-megoldásokban ezek a vállalatok járnak az élen, és az aláírók szerint a szerzőket ért károkért is főként ők a felelősek.

Az Authors Guild tagjai szerint a generatív MI-programok, amelyeket a szerzők eredeti alkotásainak betáplálásával fejlesztettek, az írói szakmát fenyegetik azzal, hogy elárasztják a piacot középszerű, gépi írású könyvekkel, történetekkel és újságcikkekkel. Emlékeztettek: az elmúlt évtizedben a szerzők jövedelme negyven százalékkal csökkent, bár az új MI-programoknak még nincs szerepük ebben a visszaesésben, így a szakma inkább a jövőbeli károkat szeretné mérsékelni.

A levél több mint nyolcezer aláírója közül sokan a szakma legismertebb képviselői, bestsellerek alkotói, köztük 

Dan Brown, a Da Vinci-kód szerzője és Suzanne Collins, Az éhezők viadala írója. 

Ők is amellett foglaltak állást, hogy a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok enyhítsék a szakmára nehezedő nyomást azzal, hogy kifizetik a szerzőket, akiknek a szövegeit a rendszereikbe betáplálták.

Az OpenAI válaszában úgy foglalt állást, hogy a ChatGPT-t kizárólag licencelt vagy nyilvánosan elérhető tartalmak, valamint humán MI-trénerek és felhasználók által létrehozott anyagok segítségével készítik fel, a vállalat pedig tiszteletben tartja az alkotók szerzői jogait.

A hollywoodi forgatókönyvírók és a színészek nemrég azért kezdtek sztrájkba, mert az alacsony fizetések mellett nagy kockázatnak tartják, hogy a legnagyobb stúdiók kiszervezhetik a munkájukat a mesterséges intelligenciára szakosodott cégeknek – írja a VG.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.