Első főszerepéről nyilatkozik az ügyeskedő autószerelő

Ritkán beszél pályájáról, eredményeiről, örömeiről Mészáros Máté Jászai Mari-díjas színművész, ám most a Svenk műsora megszólaltatta a Nyugati nyaralás főszereplőjét. A nyilatkozat apropója az volt, hogy a Magyar Mozgókép Fesztivál közönségszavazatai alapján a legjobb film díját a tavalyi nyár egyik legszórakoztatóbb magyar filmje kapta meg.

Magyar Nemzet
2023. 07. 01. 17:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki még nem látta a kimondottan szórakoztató mozit, annak eláruljuk, a nosztalgikus hangulatú film a nyolcvanas évekbe repíti vissza a nézőket, akik remélhetőleg éppen a Balaton partján, valamelyik bájos kertmoziban fogják élvezni az előadást. 
A történet főszereplője Maurer Gyuri ügyes veszprémi autószerelő, aki amolyan kelet-európai szaki, átmenet a dörzsölt csibész és a békés kispolgár között. Nagyszabású nyaralást tervez családjával a Riviérára, ám a négy útlevél helyett csak három érkezik meg. Gyurinak azonban remek ötlete támad: egy disszidens magyar nála hagyott autócsodáját kölcsönvéve, nem ők mennek külföldre, hanem külföldiként érkeznek a Balatonra. Ugyancsak kölcsönvett német útleveleiktől azt remélik, olyan luxust élvezhetnek a Balatonnál, amilyet a nyolcvanas években csakis az igazi „devizaturisták” élvezhettek. Hogy azonban némi sava és borsa is legyen a történetnek, kiderül, hogy a kölcsönautóval nemcsak luxus, de félreértés is jár: hamarosan a hidegháború frontvonalába találják magukat…

 


A Svenk ma este látható adásában tehát megszólal Maurer Gyuri, azaz Mészáros Máté, aki elsősorban arról beszél, milyen hallatlan élmény volt közönségdíjasként élvezni a fesztivál figyelmét. 
A beszélgetésből az is kiderül, hogy a színésznek ez volt az első filmes főszerepe. 

Nem forgattam soha úgy, hogy minden egyes jelenetnél, minden forgatási napon konzultáljak a rendezővel. Nekem is volt lehetőségem azon gondolkozni, hogy az a kis rész, amit felveszünk, hogyan illeszkedik az egészhez…

– meséli a műsorban őszinte lelkesedéssel.


A film természetesen nemcsak a fesztiválon aratott sikert, de igazi közönségsiker lett, tavaly az év egyik legnézettebb filmje volt a mozikban. Természetesen a legtöbb filmszínházban idén is játsszák a Nyugati nyaralást, így aki még nem látta, ezen a nyáron megnézheti, illetve elérhető a Filmio kínálatában.

A Svenk adását ma 22.50-től nézhetik meg a Hír TV-n.

Borítókép: Jelenet a filmből (Forrás: NFI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.