Meghalt Milan Kundera

Kilencvennégy éves volt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters2023. 07. 12. 11:31
(FILES) Portrait taken on October 14, 1973 shows Czech-born French writer Milan Kundera in Prague. Czech writer Milan Kundera, the author of "The Unbearable Lightness of Being", has died aged 94, said Anna Mrazova, spokeswoman for the Milan Kundera Library in his native city of Brno on July 12, 2023. (Photo by AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

94 éves korában elhunyt Milan Kundera cseh születésű regény- és drámaíró – közölte Anna Mrazova, a brnói Morva Tartományi Könyvtár szóvivője szerdán a CTK cseh hírügynökséggel. Kundera 1929-ben született Brnóban, 1975-ben Franciaországba emigrált, miután 1968-ban részt vett a prágai tavasz eseményeiben.

Pályafutását költőként indította, és bár nagy népszerűségre tett szert az ’50-es években, amikor három verseskötete is megjelent, a hatalomnak nem tetszett, hogy első regényében, a Tréfában – ez 1965-ben jelent meg – a sztálinizmus visszásságait boncolgatta.  

Aztán három évvel később, 1968-ban jelentős szerepet vállalt a prágai tavasz eseményeiben, emiatt kizárták a pártból, elbocsátották állásából és eltiltották a tanítástól is. Azt sem engedték neki, hogy publikáljon. 

A második regénye tehát, amely Az élet máshol van címet kapta, 1973-ban már nem Csehországban, hanem Párizsban jelent meg, francia nyelven. Két évvel később, 1975-ben emigrált Franciaországba, ahol haláláig élt. Azonnal a rennes-i egyetem vendégprofesszora lett, és ekkor adta ki a még 1972-ben Csehszlovákiában megírt Búcsúkeringő című regényét. 

FRANCE-CULTURE-EDITION-MEDIAS-BERNARD HENRI LEVY
Fotó: Miguel MEDINA / AFP

1979-ben megfosztották cseh állampolgárságától – amelyet csak 2009-ben kapott vissza –, így 1981-től francia állampolgár lett. Feltehetően saját tapasztalataiból merített az 1982-ben megjelent A lét elviselhetetlen könnyűsége című művében, amelyben ezt írja:

„Aki idegenben él, üres térben lépeget magasan a föld fölött, és nincs alatta védőháló, amit az embernek a saját hazája nyújt, ahol rokonai, kollégái, barátai vannak, s ahol játszva megérteti magát a nyelven, amit gyermekkora óta ismer.” 

Borítókép: Milan Kundera (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.