Nagy érdeklődés kísérte a Cziffra-fesztivált az Esterházy-kastélyban

A Cziffra-fesztivál mindhárom napja alatt megteltek az Esterházy-kastély marionettszínházának széksorai. A vendégek között volt a hercegi leszármazott Esterházy Antal és felesége is.

Magyar Nemzet
2023. 07. 17. 16:00
Cziffra-fesztivál
A Sárik Péter Trió és Szőke Nikoletta jazzkoncertje Fotó: Griechisch Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fertődi Esterházy-kastély marionettszínházában zajló eseménysorozat pénteki napján fiatal zongoristatehetségek, Rusai Bence, Yang Sichen és Nguyen Phan Minh Hoang koncertjét hallhatta a közönség, akik olyan neves zeneszerzők műveit adták elő, mint Liszt, Chopin, Brahms és Rahmanyinov. Az est során Balázs János büszkén mutatta be a fellépőket, hiszen ők mindhárman a Kossuth-díjas zongoraművész tanítványai a Zeneakadémián.

Balázs János zongoraművész és az olasz származású Maurizio D’Alessandro klarinétművész előadása  Cziffra-fesztivál, Esterházy-kastély
Balázs János zongoraművész és az olasz származású Maurizio D’Alessandro klarinétművész előadása 
Fotó: Griechisch Tamás

Szombaton a Sárik Péter Trió és Szőke Nikoletta jazzkoncertje varázsolt fergeteges hangulatot a marionettszínház falai közé. Az előadás során a közönség kedvenc nemzetközi slágereinek jazzfeldolgozásai hangzottak el, a külön erre az alkalomra összeállított, rögtönzésekkel teli bárzeneblokkal pedig Cziffra Györgyről emlékeztek meg, aki maga is bárokban, éjszakai lokálokban zenélt egy időben.

Vasárnap Balázs János, a Kossuth-díjas zongoraművész és az olasz származású Maurizio D’Alessandro klarinétművész előadása kápráztatta el a közönséget, ezzel tökéletes lezárást adva a koncertsorozatnak.

A minifesztivál keretében ingyenes filmvetítéssel is várták a közönséget. Az idén bemutatott, Cziffra 100 – Tele van a két kezem boldogsággal című dokumentumfilm, mely a Nemzeti Filmintézet támogatásával jött létre, Cziffra György életét és munkásságát dolgozza fel Petrovics Eszter rendezésében.

Borítókép: A Sárik Péter Trió és Szőke Nikoletta jazzkoncertje (Fotó: Griechisch Tamás)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.