Ősök napja Bugacon + videó

Hatalmas jurtatáborral várja a látogatókat a hagyományőrző rendezvény.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 20. 18:30
Ősök Napja Bugacon
Bugac, 2021. augusztus 14. Atilla a hunok királyának óriásportréja a Magyar Õsök napján, a Magyar-Turán Szövetség által szervezett rendezvényen Bugacon. Az augusztus 11. és 15. között megtartott Õsök Napja ünnep, mint a Kurultaj Magyar Törzsi Gyûlés Európa legnagyobb hagyományõrzõ rendezvénye, több mint száz, Kárpát medencei magyar hagyományõrzõ- és civil szervezet részvételével. Az eseményen több száz lovas és több ezer gyalogos hagyományõrzõ, fõleg õsi hun-, avar- és magyar viseletben, páncélzatban vesz részt, bemutatva õseink vándorló, lovas sztyeppei életmódját, és harcmûvészetét. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre Forrás: MTVA/Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepét, az Ősök napját augusztus 4. és 6. között tartják meg. Az eseményt, melyre több tízezer látogatót várnak, idén hetedik alkalommal rendezik meg Bugacon.

Ősök Napja Bugacon
Egy hagyományos, kézzel készített íjjal célra tart egy hölgy az Ősök napján, a Magyar–Turán Szövetség által szervezett rendezvényen Bugacon 2021. augusztus 14-én. Fotó: MTVA/Faludi Imre

Mint írják, az Ősök napja, amely a kurultaj testvérrendezvénye, nomád vonulással, harci bemutatókkal, lovasversenyekkel és vetélkedőkkel, íjászprogramokkal, hagyományőrző sportviadalokkal, a magyar-hun-avar örökséget bemutató szakmai kiállításokkal, valamint népzenei és magyar táltoszenei programokkal várja az érdeklődőket.

A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány 2011-ben hívta életre az Ősök napja hagyományőrző ünnepséget, amelynek célja, hogy méltó emléket állítson a magyarság a legnagyobb őseinek.

Mint kiemelik, a rendezvényen több mint ötven zenei és hagyományőrző, valamint tudományos, ismeretterjesztő programot szerveznek. A nagy területen zajló ünnepség családbarát, és a gyermekek is számtalan program közül választhatnak.

A rendezvény alaphangulatát a különleges helyszín adja: a Bács-Kiskun vármegyei Bugac három napra a honfoglalás korának hangulatát megidéző hatalmas, több mint száz jurtából álló nomád táborrá változik.

Az antropológus, régész, néprajzkutató és történész szakemberek által előkészített, a hagyományőrző csapatok által megvalósított programok izgalmas és látványos módon mutatják be az érdeklődőknek a magyar történelem legkorábbi sajátosságait és szokásait.

A lovas nomád múltú nemzetek összetartozásának és rokonságának egyik legnagyobb közös ünnepének az idén egyik központi eleme a keleti lovas harcmodor és a lovas hagyományok bemutatása, valamint az ősi magyar, a keleti pusztákról magunkkal hozott nomád gyökerű sportok újjáélesztése és megismertetése.

Ennek szellemiségében tradicionális seregszemle, harci bemutatók, nomád vonulás, lovas versenyek és vetélkedők, valamint hagyományőrző sportviadalok is színesítik az eseményt, amelynek helyszínén hatalmas „nomád szállás”, valamint hadi tábor is felépül.

Bíró András Zsolt, az Ősök napja főszervezője, a Magyar-Turán Alapítvány alapító elnöke kiemelte: 

A rendezvény lehetőséget biztosít arra, hogy legnagyobb valós őseinkről és az ő történelemformáló szerepükről közösen, méltósággal emlékezhessünk meg, és együtt ünnepelhessük évszázados szokásainkat, hagyományainkat.

Borítókép: Atilla a hunok királyának óriásportréja az Ősök napján, a Magyar-Turán Szövetség által szervezett rendezvényen Bugacon. A 2021. augusztus 11. és 15. között megtartott ünnep mint a kurultaj magyar törzsi gyűlés Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, több mint száz Kárpát-medencei magyar hagyományőrző és civil szervezet részvételével. (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.