A megyei levéltárba költözött a nyíregyházi színjátszás történetét bemutató vándorkiállítás + videó

Augusztus végéig várják a látogatókat a Színjátszás Nyíregyházán a kezdetektől 1981-ig című vándorkiállításra a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltárba. E tárlatnak korábban a a Móricz Zsigmond Színház Szindbád rendezvénytára adott otthont. Az újabb mérföldkőről a Nyíregyháza.hu számolt be.

Magyar Nemzet
Forrás: Nyíregyháza.hu2023. 08. 12. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltárban látható augusztus végéig a nyíregyházi színjátszás múltját bemutató történeti tárlat, mely vándorkiállítás megnyitóján Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművész kiemelte, hogy e tárlat fontos a megye öntudatának erősítése és értékei szempontjából is. Hozzátette, hogy augusztus 21-ét követően a megyei könyvtárban találkozhatunk az értékes anyaggal, és rendhagyó tárlatvezetéseket fog tartani kollégáival, Jenei Judittal és Tar Dániellel.

A kiállítási anyag tartalmazza a Móricz Zsigmond Színház egykori műszaki vezetője, Szántó Sándor hagyatékát, mely néhány évvel ezelőtt került a levéltár tulajdonába. Az iratokat Kührner Éva, a Szent Atanáz Főiskola főkönyvtárosa vette egykoron gondjaiba: – Egyszer csak elkezdtünk azon tanakodni, hogy mit kellene csinálni, és mivel én kutatok is, ezért adta magát a dolog, 

hogy közkinccsé kellene tenni, a levéltárnak adományozni, hiszen itt van a legnagyobb biztonságban, itt fogják megőrizni. 

A gyűjteményt átválogattam, kiszedtem a duplumokat, sérült példányokat, és úgy került ide három-négy éve a levéltárba.

 

A vándorkiállítás a levéltári időszakot követően, a Vidor fesztivál idejére a megyei könyvtárba kerül.

Borítókép: Pillanatkép a vármegyei levéltárban látható kiállításból (Fotó: Trifonov Éva)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.