A Szegedi Kortárs Balett külföldön kezdi az évadot

Spanyolországi vendégjátékkal nyitja idei évadját a Szegedi Kortárs Balett: a társulat először a San Javier-i Municipal Parque Almansa Színházban lép fel augusztus 22-én, majd Mallorcára utazik tovább, ahol a Palma de Mallorca Teátrum színpadán táncol.

Magyar Nemzet
Forrás: Szegedi Kortárs Balett2023. 08. 20. 17:00
Szegedi Kortárs Balett
A Szegedi Kortárs Balett Carmina burana című előadásának egy mozzanata (Fotó: Éder Vera) Fotó: Éder Vera Forrás: Éder Vera/Szegedi Kortárs Balett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindkét alkalommal Carl Orff remekművét, Juronics Tamás népszerű koreográfiáját, a Carmina Buranát adják elő. A darab szemléletesen ragadja meg egy képzeletbeli barbár közösség félelmeit és örömeit, miközben a saját túléléséért folytat küzdelmet. 

Szegedi Kortárs Balett
A Szegedi Kortárs Balett: Lear című előadásának próbája 2023. április 27-én a Szegedi Nagyszínházban (Fotó: Török János/Délmagyarország)

Az elmúlt évadban a Szegedi Kortárs Balett 58 előadást játszott összesen majdnem 15 ezer néző előtt. Szegeden 26, Budapesten 18, más, magyarországi városban hét, külföldön pedig szintén hét alkalommal léptek színpadra. A Carmina Buranával Romániában a Temesvári Magyar Napokon, Lettországban Rigában és Ventspilsben, Litvániában Vilniusban és Kaunasban, az Egyesült Államokban pedig New Yorkban szerepeltek. 

A közönség a Carmina Burana mellett újra láthatta az Elégiát, a Blue-t, a Concertót, a Vadakat, és A Szentet. A gyerekek kedvéért felújították a Diótörőt és a Hamupipőkét is.

Idén tavasszal két új bemutatót tartottak a Szegedi Kisszínházban, a Tűz – ezen belül a Bernarda Alba háza új változata, a Bolero, és a Carmen- premierjét láthatta a közönség. Április 28-án a Szegedi Nemzeti Színházban debütált Juronics Tamás legújabb, Shakespeare művéből táncra fogalmazott rendezése: a Lear. Az új előadásokat a Nemzeti Táncszínház is műsorára tűzte.

Borítókép: A Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana című előadásának egy mozzanata (Fotó: Éder Vera)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.