Baba és Barbie történeti egyszeregy + videó

Az első Barbie baba 1959. március 9-án született, méghozzá Ruth Handler vállalkozó fejéből pattant ki a baba ötlete azért, hogy megmutassa a lányoknak, bárkivé válhatnak, akivé csak akarnak. Az ötlet jó volt: a Barbie gyorsan globális ikonná vált, aki folyamatosan megújítja magát, ruháit a legújabb divathoz igazítja, és állandóan alkalmazkodik a társadalmi és kulturális változásokhoz – nem mindig átütő sikerrel.

L. Szabó Fruzsina
2023. 08. 21. 6:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ám Barbie-t időben bőven megelőzték az ezerféle változatban piacra dobott gyermekarcú babák, sőt a manöken vonalakkal megáldott játékszer kitalálóját a papírból készült, öltöztethető verziók inspirálták, ugyanis Ruth kislánya szívesebben játszott azokkal, mint „csecsemő típusú” társaival. A mostanában élőszereplős mozifilmben hódító Barbie története több ponton szorosan kapcsolódik a női emancipáció törekvéseihez, hiszen születésekor a XX. század elején még a női választójogért küzdöttek. Többek között erről az összefüggésről is beszélgetünk az Óbudai Múzeumban az intézmény muzeológusával, Polgár Mónikával, aki emellett mesél a kislányoknak szánt gyermekjátékok átalakulásáról is.

A videót készítette: Tóth Gábor és L. Szabó Fruzsina

Borítókép: Teknős Miklós

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.