Elhunyt Székely Ádám író, újságíró, a gitáros misék egyik hazai úttörője

Az éltének hetvenedik évében hunyt el augusztus 11-én Székely Ádám, a budai Szent Imre-templom gitáros miséinek egyik elindítója, meghatározó személyisége.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Országút2023. 08. 16. 21:39
Candle,At,The,Dark,Background.there,Is,A,Empty,Place,For
Fotó: VisionalMedia Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A budai Szent Imre-templomban 1970 húsvétján tartották az első beatmisét. Ruppert János káplán, legendás hitoktató és ministránsvezető volt az ötletgazda” – olvasható az Országút.hu ma megjelent cikkében, melyben Szerdahelyi Csongor az augusztus 11-én elhunyt Székely Ádám íróra, újságíróra emlékezik. Az akkor még rendhagyónak számító misék 1970-ben indultak útjukra. Székely Ádám pedig a templommal szomszédos József Attila Gimnáziumban tanult, és érettségije évében, 1972-ben, Mák címmel komponált egy rockoperát, amelyet a gimnázium dísztermében, majd a Marczibányi téri művelődési házban nagyzenekarral, tánckarral és kórussal adtak elő.

székely ádám
A Mák ősbemutatóján készült felvétel, mely Székely Ádám és Zareczky Miklós, a rockopera főszereplője látható. Forrás: Országút.com

Székely Ádám ének-magyar szakos tanári diplomát szerzett, de ő szerkesztette a Helikon kiadásában megjelenő sorozat egyik, Márai-publicisztikákat tartalmazó kötetét is. Tanítással egészen a rendszerváltozásig foglalkozott, ezt követően Új Magyarországnál és a Pest Megyei Hírlapnál dolgozott. Tagja volt az MTI tanácsadó testületének és munkatársa volt a Közszolgálati Közalapítványnak, főszerkesztője az Új Budának, az utolsó években pedig a Gondolát szerkesztette. Utolsó szerzeményét a 2021-ben elhunyt Tihanyi Gellért klarinétművész gyászmiséjére komponálta. 

 

Borítókép: Székely Ádámra emlékezett az Országút folyóirat is (Fotó: Getty Images)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.