Bérczesi Róbert: Az életörömről szólnak az új dalaim

Minden évben hagyományosan a nyári fesztiválszezon záróakkordját jelenti, az utolsó nagy szabadtéri bulit az őszi-téli klubturnénk előtt a Szegedi Ifjúsági Napok – mondja Bérczesi Róbert énekes, dalszerző, a HIPERKARMA frontembere. A zenekar két évtizede jár vissza a Tisza-parti találkozóra, amelyet egyedi hangulata miatt szerettek meg. A művész arról is beszélt, hogy három éve nem él drogokkal, és sokkal könnyebb így dalokat írni, számai pedig derűlátóbbak lettek, az életszeretetről szólnak.

Szilléry Éva
2023. 08. 21. 15:20
Bérczesi Róbert Portré
Fotó: Bende Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A HIPERKARMA nem halmozza a fesztivál fellépéseket, nagyon is megválogatja, hogy hol koncertezik. Szegedet miért szeretik?

Bérczesi
Bérczesi Róbert szerint a zenekar számai nem öregszenek  (Fotó: Budapest Park)

– Szándékosan nem lépünk fel minden bokorban, mivel azt szeretnénk, ha a koncertjeink eseményszámba mennének, és ezt úgy tudjuk elérni, ha nem szállunk be a koncert-taposómalomba, hanem a mennyiség helyett inkább a minőségre helyezzük a hangsúlyt, amiben természetesen benne értendő az is, hogy

 gondosan megválogatjuk, hol vállalunk fellépést.

 Számunkra minden évben hagyományosan a nyári fesztiválszezon záróakkordját jelenti, az utolsó nagy szabadtéri bulit az őszi-téli klubturnénk előtt. Kapcsolatunk a fesztivállal immáron bő két évtizedre nyúlik vissza, és mindig szívesen játszunk a SZIN-en, mert egyedi és különleges hangulata van.

– A szegedi találkozó minden korosztálynak szól és a könnyűzene teljes skálájából válogat, hogy mindenki megtalálja a kedvére való dallamokat. Mégis egyetemi város, klasszikusan a húszévesek bulizó helyszíne is. Mennyire kell megújulnia a HIPERKARMÁNAK, hogy megszólítsa a fiatal generációt?

– Húsz éve, amikor először koncerteztünk a SZIN-en, a közönségünk javarészt 15–20 éves fiatalokból állt, akik ma már felnőtt, családos emberek, és a gyerekeikkel jönnek el a fellépésünkre. Szerintem az egyik legnagyobb dolog, ami történhet egy zenekarral, hogy a dalai nem öregszenek meg, és a történetük generációkon átívelővé válik. Fantasztikus érzés ezt látni.

Bérczesi
A húszéves koncert (Fotó: HIPERKARMA  facebook oldala)

 

Drogok nélkül az életörömről szólnak Bérczesi dalai 

 

– Nyíltan vállalja, hogy évtizedekig drogokkal élt, de amióta megszabadult ezektől, megváltozott az élete. Mennyiben változtatta meg ez a dalait, a zenéhez való hozzáállását?

– Húsz év kemény drogfüggőség után jelenleg több, mint három éve tiszta vagyok és a dalaim hangulata, szerkezete, zenéje, szövege, az egész dalszerzési metódusom megváltozott, de ez természetes, hiszen józanul nem úgy jár az ember agya, mint amikor transzállapotban van, és folyamatosan jönnek a szokatlan asszociációk és elszállt akkordmenetek. Tisztán írni sokkal könnyebb, nem molyolok sokat a dalokkal,

 egyszerűen és szenvedés nélkül jönnek ki belőlem.

 Persze sokkal derűlátóbbak, kedvesebbek és a boldogságra törekszenek, mert én az életem értelmét abban látom, hogy minél több boldog pillanatot éljek át, örömteli emléket gyűjtsek össze az elmémben, kiváltandó a drogos évtizedek olykor horrorisztikus élményeit.

– Volt- e idén olyan fesztiválhelyszín, ami maradandó élményt jelentett?

– Túlzás nélkül állíthatom, hogy minden egyes koncertünk különleges és maradandó élményként maradt meg bennem ezen a nyáron. A zenekar most erősebb, mint valaha. Hatalmas fesztiválbulikat nyomtunk például a Fishingen, a Művészetek Völgyében, a Campuson, Gombaszögön, Veszprémben, Egerben, Dunaújvárosban, a Pátyi Pincenapokon és még sorolhatnám. Összesen tizennégy fellépést vállaltunk idén nyáron, és ebből még négy van hátra.

 

Borítókép: Bérczesi Róbert (Fotó: Bende Csaba) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.