Mindenki Szegeden engedi ki a gőzt!

Ez a nyár utolsó bulija, erre a szezonra a zenekarok is itt teszik le a lantot. A Szegedi Ifjúsági Napok tehát az a hely, ahol egy varázslatos környezetben lehet felszabadultan élvezni valamennyi könnyűzenei irányzat hazai képviselőjét. Az 55. SZIN célja egyebek mellett az is, hogy - több nemzetközi sztár és a hazai zenei élet élvonala mellett - az új és a helyi zenekaroknak is lehetőséget adjon a bemutatkozásra.

Szilléry Éva
2023. 08. 19. 21:00
Szegeden a nyárzáró buli
Fotó: szin.org
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt szeretnénk, hogy nálunk mindenki megtalálja kedvenc műfaját, de az új élmények se kerüljék el őket – mondta Kolonics Erika, a SZIN főszervezője. – Igyekszünk minden ízlést kiszolgálni, legyen az hip-hop vagy folklór, underground vagy világzene, elektro-pop vagy rock. Ötvenöt éve vagyunk a hazai fesztiválpalettán, és örülünk, ha minden generáció jól érzi magát nálunk – tette hozzá a szervező.

Szegeden a nyár legnagyobb záróbulija
Több mint százezer ember lesz idén Szegeden az utolsó nagy fesztiválon  (Forrás: szin.org)

A fesztiválnak a Szegedi Tudományi Egyetemmel együttműködésben is van egy helyszíne, amelynek fellépőiről közösen döntenek a hallgatósággal. A nagy hazai kedvencek közül idén itt lép fel például 

az Analog Balaton, a Bëlga, a Csaknekedkislány vagy az Ivan & The Parazol.

A programok mellett maga a helyszín is egy unikális fesztiválkörnyezet, aminek Szeged belvárosa és a Tisza-part kivételes és igényes miliője adja meg a keretet: 

egy tizenhat hektáros zöld terület, fákkal bokrokkal körülvett, nappal kétmedencés fürdő szolgál díszletül. 

– Minden esztendőben valami újdonsággal is szolgálunk. 

Idén például a vásári mutatványok, célbadobó szerkezetek és szemfényvesztések színes kavalkádját felvonultató Vándor Vurstlival lepjük meg a felnőtteket és a gyerekeket. 

Sikerrel debütált tavaly az új beengedési pontunk, amivel elértük, hogy tíz- tizenöt percnél többet nem kellett senkinek várakozni. Ez a nyár legutolsó bulija, itt engedi ki mindenki a gőzt és fontos számunkra, hogy jó élményekkel búcsúztassák a látogatók a fesztiválszezont. Tavaly több mint százezer embert láttunk vendégül, de

 a mostani elővételekből azt látni, hogy idén még több résztvevőre számíthatunk.

A rendezvény küldetése, hogy a helyi és a kezdő zenekaroknak is lehetőséget adjon a bemutatkozásra. A Hangfoglaló Programmal ötödik éve működnek együtt, így azok a zenekarok, akiket a projekt támogat, itt is fellépnek. 

A természet közelségében tartott Szegedi Ifjúsági Napok tizenöt évvel ezelőtt az első volt a hazai rendezvények között, ahol bevezették a repoharat.  Egy évvel később, a teljes fesztivál zöldítése miatt meg is kapta első és azóta is egyedüli magyar fesztiválként a fesztiválok környezettudatos tevékenységét minősítő Greener Festival Awards elismerést. Az eldobható, egyszer használatos poharak azóta teljesen eltűntek a nagyobb zenei fesztiválokról, óriási mennyiségű műanyaghulladéktól megszabadítva a rendezvényeket.

Most abban is úttörő a szegedi fesztivál, hogy idén a poharak teljes betétdíját visszafizetik, ha kell, és a korábbi két évben vásárolt SZIN-es poharat is fel lehet majd használni. 

Szegeden visszaváltható pohár
A repoharak teljes betéti díját visszafizetik a publikumnak (Forrás: szin.org)

– Természetesen nálunk is vannak a repohár kezelésének költségei, idén azonban a Mastercard segítségével meg tudjuk oldani, hogy a teljes betéti díj a vendégek zsebébe kerüljön vissza – mondta a főszervező.

Borítókép: Szegedi Ifjúsági Napok koncertfelvétel (Forrás: szin.org) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.