Különleges dal csendül fel Esztergomban az államalapítás ünnepén

Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepli az államalapítást és egyben Esztergom születésének 1050. jubileumát a Duna- parti város, ahol augusztus 20-án beszédet mond Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, majd az ünnepi műsor részeként az Erzsébet parkban csendül fel a Kiss Kata zenekar egyik közismert dala, a Magyar vagyok. Ehhez a produkcióhoz csatlakoznak az Esztergomi Musical Akadémia diákjai is.

Lányi Adél
2023. 08. 19. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magyarnak lenni igenis jó” – csendül fel az üzenet augusztus 20-án Esztergomban a Kiss Kata zenekar előadásában. A banda énekesnője elárulta: – Júliusban érkezett a felkérés erre a jeles alkalomra, aminek hatalmas örömmel teszünk eleget. Nagy lehetőség, hogy ezen a napon előadhatjuk ezt a dal. Úgy készülünk erre, mint életünk legnagyobb koncertjére. Számomra ez egy álom beteljesülése.

Az énekesnő és az Esztergomi Musical Akadémia növendékei izgatottan készülnek az ünnepi produkcióra (Forrás: Kiss Kata zenekar)

A nótában fontos üzenetet fogalmaztak meg az alkotók, miszerint bárhol lehetünk a világban, mindenhol jó magyarnak lenni. – Ha valaki meghallja a Kiss Kata zenekar nevét, akkor talán ez a dal jut eszébe először. Ebben mindent megfogalmaztam, amit a hazám iránt érzek, minden magyar honfitársamnak címezve – tette hozzá az énekesnő, aki azt is elárulta, hogy augusztus 20-án több ezer fős közös éneklésre számítanak. 

Kiss Kata a lapunknak adott interjúban elmesélte, hogy a karantén idején a Rákóczi Szövetséggel közösen határtalan éneklésre hívták a világ magyarságát a trianoni békediktátum századik évfordulóján. – Mivel a koronavírus nem tette lehetővé a személyes találkozásokat, így virtuális dalolásra hívtuk az emberek. A feladat az volt, hogy a jelentkezők egy otthon rögzített zenés videóban mondják el, miért jó magyarnak lenni. Május 20-ig rengeteg videó érkezett a világ számos pontjáról, még Afrikából is. Nem gondoltuk, hogy ez a szám ilyen sok embert fog megérinteni. Ezekből a mozgóképes anyagokból később videóklipet készítettünk, ami rögtön a feltöltést követő órákban átlépte az egymilliós megtekintést – összegezte a sikeres karanténprojektet Kiss. 

A zenekar 2009-ben jött létre, amelyben az énekesnő társzerzői feladatokat is vállal. Kezdetben falunapokon, kisebb rendezvényeken léptek fel. – Az első öt év azzal telt, hogy saját erőből felépítettük a bandát, ami megkerestünk, azt visszaforgattuk a koncertszervezésbe, hangszerekbe és próbatermekbe – mondta az előadó. 

A tizennégy éve létrejött a formáció töretlen hittel játssza a megújult, mai értelembe vett folk-rock stílusú zenét, amelybe autentikus magyar népzenei elemeket is belerejtenek. A zenekar tagja Bikics Tibor Bálna, a zenekar billentyűse, Tóth Ádám és Nagy Dóra hegedűsként húzza a talpalávalót, Eisenhoffer Péter a dobok mögül varázsol, Kovács Dániel basszusgitáros és billentyűs szerepben is feltűnik. – A produkciót színesíti az állandó néptáncos párosunk, Dudás Zita és Juhász László, akiknek az a feladatuk, hogy a tánc erejével közvetítsék a zenei mondónkat – hangsúlyozta Kiss Kata.

A zenekarnak számos albuma jelent meg az évek során. Egy rendhagyó kiadványt is összeállítottak a Magyarból jeles című lemezük alapján, amely egyfajta oktatási segédanyag határon innen és túl az általános iskolákban. A 2019-es kiadvány a nemzeti ünnepeinkhez kapcsolódó dalok szövegét tartalmazzák. – Egy hiánypótló anyagot szerettünk volna létrehozni, amellyel a pedagógusok és a gyermekek egy olyan zenei mankót kapnak,  amelyet egy-egy nemzeti ünnepünk közeledtével elő tudnak venni, mint például a Kossuth Lajos azt üzente című nótát – fogalmazott a művész. A banda természetesen gőzerővel készíti az új dalokat és a videóklipeket. 

Borítókép: Grúz Bence

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.