Öt dolog, amit csak kevesen tudnak James Hetfieldről

Stílusteremtő, korszakalkotó, zúzós gitárriffek és érzékeny lelkű szövegek gazdája. És ennél még sokkal több az augusztus 3-án hatvanesztendős James Alan Hetfield, a Metallica alapítója, gitáros-énekes motorja.

Magyar Nemzet
Forrás: Rocker Rádió2023. 08. 01. 15:30
Hetfield, James;
Zürich, 2019. május 10. James Hetfield, a Metallica amerikai heavymetal-együttes frontembere a zenekar zürichi koncertjén a Letzigrund Stadionban 2019. május 10-jén. MTI/EPA/KEYSTONE/Ennio Leanza Fotó: Ennio Leanza Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Ennio Leanza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rocker Rádió szedte csokorba életének legféltettebb titkait, ezek közül jöjjön most az öt legérdekesebb.

Hetfield, James; Ulrich, Lars
James Hetfield énekes-gitáros és Lars Ulrich dobos (háttal) az amerikai Metallica koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 5-én (Forrás: MTI Fotó: Mohai Balázs)

1. Kevesen tudják, hogy a kis James klasszikus zenei családból származik, édesanyja ugyanis opera-énekesnő. Ettől messzebb nem is kerülhetett volna a fiú a zenei palettán, pláne azok után, hogy a mama mindent megpróbált, hogy a „rendes” muzsikára nevelje gyermekét. 

Klasszikus gitár-, zongora- és operaénekesi képzést is kapott, ennek ellenére (vagy talán épp ezért?!) a thrash metal stílusteremtő legendájának, a Metallicának lett fő dalszerző frontembere.

2. A klasszikus zenei képzés mellett alig tizennégy évesen kapta első elektromos gitárját, melyen kezdetben Deep Purple- és Black Sabbath-feldolgozásokat játszott jó néhány zenekarban. 

Első saját bandája a Leather Charm névre hallgatott, ahol azonban énekesként szerepelt, méghozzá a misztikus ahol  Ronny Hendriks művésznév mögé rejtőzve. 

A csapatnak szintén tagja volt akkori szobatársa, Ron McGovney, akivel aztán a Metallicában folytatták tovább. 

3. Hogy mennyire nem volt eldöntött pálya a zenélés, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a középiskolában még a színészettel is kacérkodott az ifjú James. Egykori alma materének, a Brea Olinda High Schoolnak évkönyvéből kiderül, hogy 

annak idején az iskola színtársulatával színpadra állították Richard Rodgers, valamint Oscar Hammerstein musicaljét, a Molnár Ferenc drámájának, a Liliomnak alapján megszületett Carouselt, amelyben James az egyik főhőst, Billy Bigelow-t alakította. 

Ennek ellenére egy későbbi interjúban arról beszélt, hogy soha nem terveztek mást, mint a zenélést: „Hogy volt-e B tervünk, amikor beindítottuk a bandát? Volt. Mégpedig az, hogy mindenképpen működnie kell az A tervnek! Egyszerűen lövésem sincs, hogy mi lett volna velünk, ha nem indul be a csapat karrierje.”

4. A színészet azóta újra és újra felbukkan az életében, hiszen többek között az ő hangján szólalt meg a Disney-rajzfilm, a Dave, a barbár egyik sárkánya.

Az igazi szélesvásznú debütálásra 2019-ig kellett várni, amikor a Zac Efron főszereplésével készült Átkozottul veszélyes, sokkolóan gonosz, és hitvány című filmben tűnt fel egy rendőr szerepében. 

Joe Berlinger filmje valóban csak a kezdet volt, mivel a hírek szerint már javában forog Elliot Lester western-thrillere, a The Thicket, amelynek egyik főszereplője a Trónok harcából ismert Peter Dinklage lesz.

5. Hobbiból azonban nem csak egy van Hetfieldnek. Egyrészt mivel igazi autóbolond hírében áll, olyan komoly oldtimer-gyűjteménnyel rendelkezik, hogy saját állandó kiállítás nyílt járműveiből a Los Angeles-i Petersen Automotive Museumban. Van azonban egy szabadidős tevékenység, amit szerződésben tiltanak neki: 

a menedzsment által kötött megállapodásban feketén-fehéren leírják, hogy James nem gördeszkázhat, amíg a Metallica turnézik. 

Természetesen nem ok nélkül, hiszen a gitáros-énekes korábban két alkalommal is karját törte skateboardozás közben. 1986-ban bekövetkezett balesete különösen komolyra sikerült, akkor hetekig technikusa, John Marshall gitározott helyette a zenekar Ozzyval közös turnéján.

A világszerte több mint 125 millió lemezt eladó Metallica legendáját születésnapján, augusztus 3-án egész napos műsorral köszönti a Rocker Rádió, ahol további érdekes történetek mellett a zenekar összes fontos dala is felcsendül.

Borítókép: James Hetfield, a Metallica amerikai heavy metal együttes frontembere a zenekar zürichi koncertjén a Letzigrund Stadionban 2019. május 10-én (Forrás: MTI/EPA/Keystone/Ennio Leanza)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.