Székesfehérvárra megy a hadtörténeti múzeum

Az intézmény közleményében azt írták: a székesfehérvári királyi napok keretében megnyíló tárlaton a Hadtörténeti Intézet és Múzeum különleges, látványos, értékes gyűjteményi darabjai közül mutatnak be válogatást, részben a múzeum ismert és becses ereklyéit, részben pedig olyan műtárgyakat, amelyek ritkán vagy még soha nem kerültek a látogatók elé.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 14. 11:32
Székesfehérvári Királyi Napok
20220819 Székesfehérvár, Fő utca, Belváros, Királyi napok, forgatag. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér MEgyei HÍrlap Fotó: Fehér Gábor Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállításon évszázadokon átívelő, díszes összeállítás lesz látható szúró- és vágófegyverekből, az 1848–1849-ben újonnan létrejött honvédség tárgyi emlékeiből, a XX. század legmagasabb kitüntetéseiből, szemet gyönyörködtető ezüst és porcelán dísztárgyakból, valamint a magyar testőrség díszes emlékeiből – írták.

KERTÉSZ Attila
Kertész Attila kiállításépítő a császári-királyi 32. gyalogezred ezreddobosi díszbotját tartja a Hadtörténeti Kincstár című kiállítás rendezése közben a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban 2019. március 7-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs) 


Az egyenruhákon és a felszerelési tárgyakon túl a legfontosabb katonai jelkép, a zászló is főszerepet kap az öt teremben megépült tárlatban, amely a Hadtörténeti Intézet és Múzeum jövő márciusban nyíló, nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára.
A Hadi múltunk kincsestára – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből címet viselő időszaki kiállítás a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Rendház épületében kedden 18 órától várja a hadtörténelem iránt érdeklődőket.

Borítókép: A székesfehérvári királyi napok programsorozat részeként vásári forgatag látható a belvárosban, a Fő utcán, 2022. augusztus 19-én (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Fehér Gábor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.