időjárás 3°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo
A székesfehérvári királyi napok augusztus 12–21. között zajló programsorozatát idén az Aranybulla-emlékév jegyében rendezik meg

Az Élet pecsétje

Magyar Nemzet
2022.08.05. 12:53 2022.08.06. 19:32
Az Élet pecsétje

A koronázó város idén kiemelt figyelmet szentel a 800 éves jogdokumentumnak. A hagyományos ünnepi játékok középpontjában II. András élete, keresztes hadjárata és természetesen az általa kiadott rögzítő bulla lesz.

Az Élet pecsétje – Rege az Aranybulláról című dramatikus történelmi játék nyitja a Szent István ünnepe köré szervezett programsorozatot augusztus 12-én: az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond Cser-Palkovics András, Székesfehérvár és Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere.
Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából több program is kapcsolódik az emlékévhez: a mozgó történelmi képregény a Fő utcán II. András és az Aranybulla történetét meséli el képekben; a középkori élő sakkelőadás II. András szentföldi hadjáratát idézi meg; a Városház téren a korabeli technikát idéző nyomdagépen akár saját Aranybullát is nyomtathat magának bárki; augusztus 20-a estéjén, a Zichy-színpadon egy csaknem kétszáz fős produkció köszönti az emlékévet, amelyben a város kiemelt művészeti együttesei lépnek színpadra. Ezeken felül az augusztus 20-ai ünnepi közgyűlést ezúttal az Aranybulla-emlékműnél rendezik meg. A Szent István Király Múzeum díszudvara a koncertek mellett középkori játszóháznak, Árpád-kori pénzverdének és történelmi harcművészeti bemutatónak is otthont ad majd, illetve az időszaki kiállításaik is igazodnak a tematikához. A belvárosban gólyalábasok, zenészek és tűztáncosok szórakoztatnak, de lesz kártyavetés, hörcsögjóslás, szerencsecédula-húzás, valamint hagyományőrző csapatok harci bemutatókat is tartanak.

II. András szobra a millenniumi emlékművön


A koronázási szertartásjáték, amelyet Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója rendez, a tizedik lesz a sorban és az utolsó Árpád-házi király, III. András életét mutatja be.
Megrendezik a királyi napok folkfesztivált is augusztus 13–17. között, a házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett színpadra lép majd többek között a Fitos Dezső Társulat, a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes is. A VIII. Fricsay Richárd regionális katonazenekari fesztiválon ezúttal a tatai, veszprémi, kaposvári és a székesfehérvári helyőrségi zenekarok vesznek részt.
A székesfehérvári királyi napok egyházi programjai közül kiemelkedik augusztus 14-én a fogadalmi szentmise, amelyen Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek áldja meg a kívül-belül teljes felújított a Szent István-székesegyházat.

Borítókép: Jelenet a 2019-es ünnepi játékokból (Fotó: Királyinapok.székesfehérvár.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.