Tinikedvenc a nyolcvanas évekből

Az 1985-ös Szerelem első vérig című alkotást ezúttal Dobray György rendező és Horváth Péter forgatókönyvíró társaságában idézi fel Zavaros Eszter és Csatári Bence. A másfél milliós nézettség, a siker, ami a történet első részét övezte, meglepte Dobray Györgyéket, s mint tudjuk, két folytatása is készült a felnövéstörténetnek. A műsor második felében megszólal majd Sal Endre filmszakértő is, egy érdekességet idézve fel a nyolcvanas évekből.

2023. 08. 31. 12:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dobray György és Horváth Péter Szerelem első vérig című filmje 1986 márciusában került a mozikba, és hatalmas sikerre tett szert, másfél millió ember látta. A film teljeskörűen digitálisan felújított változata 2022. január 13-án került a mozikba.

Horváth Péter a kétrendezős forma előnyeiről és hátrányairól is mesél a műsorban. Fotó: Hír TV

A Szélesvásznú történelem aktuális epizódjában a film egyik rendezője, Dobray György elmondja, hogy nem számítottak ekkora sikerre, amely végül oda vezetett, hogy trilógia készült az alkotásból. Horváth Péterrel felidézik a különleges munkafolyamatot, rávilágítva, hogy a kétrendezős forma ugyan nem volt egyszerű, de jót tett a filmnek

Egyik nap egyikünk volt elöl, és intézte a dolgokat, a másik hátulról figyelt, aztán fordítva […] Marha jó volt ez a kontroll és ez a tulajdonképpeni baráti versengés

– mondja Horváth Péter a Dobray Györggyel való közös munkáról.

A film sikerének titka Dobray szerint, hogy „nagyon jól van megcsinálva”, ezért ma is frissnek hat, másrészt a tehetséges amatőr szereplőgárda, amelynek tagjai remekül passzoltak a leírt figurákhoz. Mint mondja, ezek a szereplők igen életszerűek, nem illeszthetők konzervatív színész skatulyába. A siker harmadik pillére pedig a film zenéje, amelyet Dés László írt.

A műsor második részében Sal Endre, az Újságmúzeum alapító főszerkesztője ad történelmi áttekintést a filmmel kapcsolatban. Mint mondja, egy igen furcsa korszakban született az alkotás, a kommunista rendszer már repedezett, Moszkvában már Gorbacsov volt a pártfőtitkár, tudni lehetett már, hogy gazdasági reformok lesznek. 

Csodálkozom, hogy ez a film át tudott menni az akkori cenzúrán […] és nagyon jó, hogy megjelent, hiszen a fiataloknak kapaszkodót adott

– fogalmaz Sal Endre.

Sal Endre szerint a fiataloknak kapaszkodót adott a Szerelem első vérig. Fotó: Hír TV

A filmszakértő szerint a Szerelem első vérig nyersessége és a jó értelemben vett amatőrizmusa miatt lett ekkora siker. – Bery Ari egy nyers gyémánt, akit szerencsére nem is munkáltak meg, zseniálisan alakította a sármos fiatal fiú karakterét – véli Sal Endre, hozzátéve: kicsit emlékezteti az Indul a bakterház című filmben szereplő Olvasztó Imrére. De kiemelhetnénk Szilágyi Mariannt és a többi amatőr szereplőt is, akikkel bájos esetlenségük miatt a néző még inkább tudott azonosulni.

Sal Endre szerint egy mai fiatalt a nyolcvanas évek ifjainak problémái nem érintenek, teljesen másképp is gondolkodnak a világról, ezért ez a film ma kevésbé tud működni. Mint mondja, ez nem azt jelenti, hogy a Szerelem első vérig nem jó film, csupán azt, hogy eltelt azóta majdnem negyven év.

Szombat este tehát érdemes lesz a tévéképernyők elé ülni: a Szélesvásznú történelem epizódját, valamint a híradót követően 19.10-től a Szerelem első vérig várja a nézőket!

Borítókép: A Szélesvásznú történelem műsorvezetői és meghívott vendégei (Fotó: Hír TV)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.