A férfi és női lélek rezdülései

Történelmi pillanatoknak lesz szemtanúja az, aki október 3-án, a Szabó Magdáról elnevezett VI. MagdaFeszt előadásának részeként megtekinti a Blue men… és fehér című táncdarabot a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen új épületében. Bár az újjávarázsolt teátrum gálaelőadásának közönsége már láthatta a táncosokat, ez lesz az első produkciója az új igazgató, Mátyássy Szabolcs pályázatában is feltüntetett tánctagozatnak.

2023. 09. 27. 5:58
null
Debrecen, 2023. szeptember 25. A Nemes Zsófia rendezõ-koreográfus által színpadra állított Blue men, ...és fehér címû táncelõadás próbája a debreceni Csokonai Fórumban 2023. szeptember 25-én. A koreográfus vezetésével két évtizede mûködõ együttes, új nevén a PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes elõadását a VI. MagdaFeszt második napján, október 3-án tekintheti meg a közönség. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A részleg tulajdonképpen úgy jött létre, hogy Debrecenbe jött a PR-Evolution kortárstánc-együttes, és a nevébe fölvette a város nevét. A Nemes Zsófia által vezetett szakág előadása tökéletesen illeszkedik a Szabó Magda emlékére megrendezett fesztivál tematikájába, amely a nőiséget, a női sorsot, a női alkotókat hozza a nézők elé. Ilyen darab a Blue men… és fehér című is. De hogyan is mutathatna rá a nőiségre egy táncos produkció férfiak nélkül? A táncjáték első felét a kék szín uralja, és a erősebbik nem gondolkodás elevenedik meg benne.

A két részből álló táncszínházi előadásba a művészek önvallomásai is beépülnek. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ahogyan a darab ajánlásában is olvasható a Blue men… és fehér első része a „teremtés koronájának” titkairól vall, a férfiélet rejtelmeit kutatja – teszi mindezt három kiváló táncos, egyben különleges egyéniség tolmácsolásában. A második félidő a hölgyeké, ők nem hárman, hanem öten lépnek a színpadra, jelezve talán, hogy a női lélek mennyivel bonyolultabb, mint a férfi. Az előadás második része a női létről mesél, és a női minőség szakrális erejéig jut el. 

Nemes Zsófia, a tánctagozat vezetője és az előadás rendező koreográfusa a darab megalkotásakor megkérdezte a férfitáncosokat, mi az, ami fontos számukra, ám leplezik, rejtik a világ elől. Ebből is építkeztek, és így vált egésszé az előadás.

A produkciót a bemutató előtti sajtófotózáson tekinthettük meg. A zene sodró erejű, elektronikus effektek váltakoznak vibrafonnal, zongorával és emberi hanggal is. A táncosoknak komoly kihívás a darab koreográfiája, nagy állóképesség kell ahhoz, hogy végig bírják, de ez láthatólag játszi könnyedséggel megy nekik. Ritka alkalom a pihenésre, amikor – jó ötletként – a szólótáncos háttal áll a nézőknek egy fénykévében, s csak a hátizmai mozognak. A hölgyek tánca sem kevésbé megerőltető. A címben ígért fehérbe csak a darab végén öltöznek, feketében kezdenek. Megállapítható, hogy jó élményt ígér a tánctagozat első bemutatója a kortárs tánc kedvelőinek. Írjuk is ide a történelmi társulat tagjainak névsorát: Elise Paris Turco, Fernando Gabriel Luis, Martina Balzamo, Pietro Di Salvo, Oriane Chevalier, Rudisch Boglárka, Saioa Poblador Muniain és Valerio Zaffalon.

Borítókép: A koreográfus vezetésével két évtizede működő együttes, új nevén a PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes előadását a VI. MagdaFeszt második napján, október 3-án tekintheti meg a közönség (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.