Kelet és nyugat ütközése, válaszút előtt álló kultúra: izgalmas darab készül Sepsiszentgyörgyön

A XXI. század égetően aktuális kérdéseiről szóló Iráni konferencia című darab bemutatójára készül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. Ivan Viripajev drámája arra készteti a nézőt, hogy a civilizációnk alapkérdéseiről gondolkodjon el.

Forrás: Székelyhon.ro2023. 09. 26. 16:30
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Iráni konferencia című előadásának sajtótájékoztatója
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Iráni konferencia című előadásának sajtótájékoztatója Forrás: Tamási Áron Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború előtt, 2017-ben született darabot visz színpadra a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A több éve Varsóban élő orosz drámaíró, Ivan Viripajev Iráni konferencia című műve igen fajsúlyos, filozófiai mondanivalót hordozó darab, amely korunk ránk nehezedő kérdéseit, problémáit feszegeti. 

Már javában zajlanak a Viripajev-darab próbái a székelyföldi teátrumban
Már javában zajlanak a Viripajev-darab próbái a székelyföldi teátrumban. Fotó: Tamási Áron Színház

 

Viripajev látásmódja szerint a keleti és a nyugati ideológia ütközik, az európai kultúra válaszút előtt áll, de még nem tudni, merre indul.

A darab a rendező, Bocsárdi László szerint azt feszegeti, hogy „hogyan tud hozzájárulni az ember, hogy jó irányba menjenek a dolgok, tud-e egyáltalán tenni valamit, amely rákényszerít arra, hogy a színház is értelmiségiként viszonyuljon a világhoz?“ – idézi a rendezőt a Székelyhon.ro. A darab maga olyan, mint egy szellemi utazás, egy kurzus, egy tanítás – fogalmaz Bocsárdi. 

A drámát oroszból lefordító Kozma András, a budapesti Nemzeti Színház dramaturgja úgy látja, a mű „olyan problémákat fogalmaz meg, ami arra késztette, hogy elmélyüljön magában a civilizáció alapkérdései kapcsán, és megpróbálja megragadni azt a jövőképet, amit mindannyian szeretnénk látni, de nem tudunk megfogalmazni.” Mint mondja, párhuzamos valóságok között létezünk, a kérdés, tudunk-e dönteni valami mellett, illetve hogy mik a viszonyítási pontjaink? Viripajev szövegét meghallgatva ezt kell végiggondolnia az embernek. 

Az Iráni konferencia színészként is nagy kihívást jelent, hiszen, mint Pálffy Tibor, a darabbeli Daniel Christensen megformálója fogalmaz, a mű megköveteli az embertől, hogy frissítse színészi eszköztárát, és újfajta szövegkezelést igényel, az üzenetek szerinte úgy találnak legpontosabban célba. 

Ivan Viripajev Iráni konferencia című darabjának premierjét október 3-án tartja az erdélyi teátrum.  

Borítókép: A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Iráni konferencia című előadásának sajtótájékoztatója (Forrás: Tamási Áron Színház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.