Az epikus zene mesterei először Budapesten

Az epikus zene világának első számú producer-zeneszerzői, Nick Phoenix és Thomas Bergersen, vagyis a Two Steps From Hell amerikai formáció története során először lép fel Magyarországon: két hét múlva, szeptember 27-én Budapesten, a Papp László Sportarénában adnak majd koncertet. Ennek apropóján Nick Phoenixszel beszélgettünk.

2023. 09. 13. 9:00
2022-06-13-Two Steps from Hell-Hof
2022-06-13-Two Steps from Hell-Hof Fotó: Dita Vollmond
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Valamikor a kilencvenes évek vége felé a filmipar rájött, hogy nem elég magát a filmzenét használni az előzetesek alatt – valami többre vágytak, sűrítettebbre és epikusabbra – mondta Nick Phoenix. A filmzene általában az igényeknek megfelelően lassú és vontatott volt. Ő maga azon öt zeneszerző között volt, akik – ahogy fogalmazott – „a megfelelő időben a megfelelő helyen voltak”, és létrehozták a trailer zene néven ismertté vált műfajt.

2022-06-15-TSFH-Bruessel
Epikus zene élőben (fotó: Dita Vollmond)

2000 és 2014 között rengeteg filmelőzeteshez készítettek aláfestést, 

zenéiket többek között a Harry Potter, A Karib-tenger kalózai és az X-Men filmek előzeteseiben is hallhatjuk.

Az epikus zene ebből a műfajból nőtt ki, amikor Thomas Bergersennel továbbfejlesztették korábbi hangzásvilágukat.

A zenekar ismertségének ugrásszerű terjedését a J. J. Abramsszal való együttműködés segítette elő, akivel a Star Trek második filmjén dolgoztak együtt. 

Nick Phoenix szerint a Two Steps From Hell sikerének egyik titka, hogy remekül kiegészítik egymást Thomas Bergersennel: 

míg Thomas hihetetlenül jó hangszerelő, Nick inkább kísérletező személyiség, de mindkettejüknél a dallam áll az alkotás középpontjában. Phoenixet mindig is lenyűgözték a filmek, és az élet nagy ajándékának tartja, hogy a zenéivel hozzájárulhat a létrejöttükhöz.

Arról, hogy miért Európában, és nem az Egyesült Államokban turnéznak, Nick Phoenix azt mondta, hogy egyrészt azért, mert rengeteg rajongójuk van Európában, másrészt pedig a személyes kötődéseik miatt: Thomas Norvégiából származik, Nick pedig Londonban született skót apa és szerb anya gyermekeként. 

Nem utolsó szempontként megemlítette: mivel Európa viszonylag kicsi, sok egymáshoz közel eső helyszínen nagyon sok emberhez el tudják juttatni a zenéjüket.

 

Borítókép: Nick Phoenix énekesként is részt vesz a koncerteken (Fotó: Dita Vollmond)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.