Az Ifjú barbárok Székelyudvarhelyen

Szeptember 22-én este fél 7-től, a magyar dráma napjának megünnepléséhez is kapcsolódva vesz részt a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Tomcsa Sándor Színház által szervezett 14. dráMA kortárs színházi találkozón az Ifjú barbárok című előadásával.

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház2023. 09. 20. 8:00
Az Ifjú barbárok egyik jelenete a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában
Az Ifjú barbárok című színdarab egyik jelenete (Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház/Biró István) Fotó: Biró István Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A dráMA évek óta a magyar dráma napja köré szerveződik, amely ebben az évben a fesztivál hetének csütörtökére esik, ezáltal is kellő ünnepi kontextusba akarjuk helyezni ezt az emléknapot” – hangsúlyozzák a dráMA kortárs színházi találkozó szervezői.

Az Ifjú barbárok című színdarab
Az Ifjú barbárok című színdarab egyik jelenete (Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház/Biró István)

A fesztivált a Tomcsa Sándor Színház idén szeptember 18–23. között 14. alkalommal szervezi meg, magára vállalva, hogy egy térbe hívja össze – Romániában egyedülállóan – a kizárólag magyar és román kortárs szövegekből színre vitt hazai és magyarországi előadásokat. 

Az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre, koprodukcióban a Gyulai Várszínházzal. Az előadás a Tomcsa Sándor Színház színpadán felépített stúdiótérben lesz látható. 

A kolozsvári közönség az előadást a magyar dráma napjának előestéjén, szeptember 20-án, szerdán este hét órától láthatja a színház Stúdiótermében.

Az előadás főszerepeit Imre Éva és Szűcs Ervin alakítja, további szerepekben Albert Csilla, Bodolai Balázs, Farkas Loránd, Gedő Zsolt, Tőtszegi Zsuzsa és Váta Lóránd látható, valamint közreműködik az előadásban négy ifjú néptáncos is: András Katalin-Bíborka, Lakatos Ágnes, Kacsó Nimród-Károly és Vincze-Pistuka Hunor.

Imre Éva Barbár B. alakításával szeptember 17-én a Színházi Kritikusok Céhének 44-ik alkalommal megrendezett díjátadóján elnyerte a Legjobb női főszereplő díját.

Szintén ennek a szerepnek a megformálásáért a Román Színházi Szövetség (UNITER) is jelölte a Legjobb női főszereplő díjára, illetve a Gyulai Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testülete Őze Lajos-díjjal tüntette ki a kiemelkedő színművészi teljesítményéért, Bartók Béla alakjának, személyiségének eredetien összetett megformálásáért.

Az Ifjú barbárokat élőben kíséri a Tokos Zenekar: Tókos Csongor Attila, Vajas Albert, Szép Gyula Bálint, Szakács Kristóf, Bálint Zsombor.

Az előadás létrehozásában közreműködik továbbá: Csíki Csaba (díszlettervező), Cs. Kiss Zsuzsanna (jelmeztervező), Mester Dávid (zenei vezető), Berecz István (koreográfus), valamint Veres Emőke (rendezőasszisztens).

Borítókép: Az Ifjú barbárok egyik jelenete a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában (Forrás: KÁMSZ/Biró István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.