Felkerült a Szomorú vasárnap a Mandoki Soulmates repertoárjára

Nagy visszhangot kapott a német sajtóban is a legnagyobb rock- és jazzlegendákat felvonultató Mandoki Soulmates németországi turnéja. A Bartók Béla által inspirált Magyar Képek aranyalbum bemutatása nem győzi besöpörni a gratulációkat.

2023. 09. 06. 10:51
Mandoki Soulmates a müncheni  Circus Krone–ban
A Mandoki Soulmates a müncheni Circus Krone–ban (Forrás: mandoki–soulmates.com) Fotó: mandoki–soulmates.com Forrás: mandoki–soulmates.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most egy új dal, a „Szomorú Vasárnap” (mely 1933-ban került először a publikum elé) is bekerült a koncertprogramba. Seres Rezső magyar zeneszerző és zongorista zenésítette meg Jávor László költő szövegét, mely világszerte ismertté vált. A dal eredeti címe Vége a világnak volt, a világháború okozta kétségbeesésről szólt és az emberek vétkeivel kapcsolatos, majd csendes imában végződik.

Leslie Mandoki a barátaival
Leslie Mandoki barátaival a Szomorú vasárnap című dalt hallgatja Csicsó, a cimbalmos előadásában. Forrás: Mandoki-soulmates.com

A világhírű Mandoki Soulmates harminc éve sikert sikerre halmoz, a tehetséges művészek, a minőségi, igényes zene és maga Leslie Mandoki a védjegyük. Idén a budapesti és a kolozsvári koncerteket követően Hamburgban, Berlinben, Münchenben, Drezdában is elsöprő, tomboló sikert tudott maga mögött az együttes. A legnagyobb koncerthelyszíneket töltötték meg, olyanokat, mint például a Circus Krone-t Münchenben, ahol többek közt a nagy legendák, a Rolling Stones, Frank Zappa és a Beatles is játszottak. A Mandoki Soulmates-koncerteken rendszeres a hosszú percekig tartó ováció és az állva tapsoló közönség látványa is megszokott már, mint ahogy az is, hogy a közönség egyhangúan követeli a ráadást.

Nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak a jól megtervezett dolgokba ragadva éljünk, hanem engedjük, hogy a spontaneitás is szabadon áramoljon a mindennapjainkban

– mondja Leslie Mandoki.

– Nem sokkal a budapesti koncertünk előtt, pont egy vasárnap este beugrottunk egy csodálatos magyar étterembe Till Brönerrel, aki amellett, hogy zenésztársam, jó barátom is. Ő az egyik legsikeresebb és ismertebb német muzsikus nemzetközi porondon. A VW–Audi–Porsche-csoport CEO-vezetője, dr. Herbert Diess barátom is csatlakozott hozzánk, aki nagy tisztelője a magyar kultúrának és gasztronómiának. 

Zárás után Csicsó – akit korábban még Szakcsi Lakatos Béla barátom és mentorom mutatott be – eljátszotta nekünk a Szomorú vasárnap című dalt cimbalmon. Amikor megszólalt a muzsika, a múlt, a jelen és a jövő egyetlen kontinuummá olvadt. 

Az élet színei, a boldogság és a bánat pillanatai életre keltek, akkor és ott… életünk színes palettájának egyik legszebb ecsetvonásává vált ez a zenei élmény. Mélyen megérintett… nem volt kérdés számomra, hogy a Szomorú vasárnapnak ott a helye a műsorunkban. Budapesten, Kolozsváron, Hamburgban, Berlinben, Münchenben, Drezdában is megszólalt már, ahol óriási siker volt. A jó hír az, hogy a közönség is pontosan úgy imádja, ahogy mi, zenészek is. Leipzigben is, a turné további állomásain is játszani fogjuk – jelentette ki Leslie Mandoki.

Ez a magyar dal is elképesztő, minden hangjegynek értelme van… zenei időkaput nyitott bennem is, innentől kezdve örökre velünk marad

– nyilatkozta Till Brönner. 

A koncerteken egy másik dalpreimert is bemutattak Devil’s Encyclopedia címmel, ami nem csupán egy remek zenei alkotás, hanem egy igazi komoly politikai nyilatkozat is egyben. A Mandoki Soulmates a béke hírnöke, az emberi lelkiismeret szószólója, zenei állásfoglalás az aktuális antiszemitizmussal szemben egy emberségesebb világért.

Borítókép: A Mandoki Soulmates a müncheni Circus Krone-ban (Forrás: Mandoki-soulmates.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.