Budapesten és Kolozsváron is hatalmas siker volt a Mandoki Soulmates koncertje

A Szent István-napi ünnepségeken négyórás minőségi zenét és koncertélményt biztosított Leslie Mandoki és szupercsapata.

Magyar Nemzet
2023. 08. 24. 16:00
A Mandoki Soulmates Budapesten
A Mandoki Soulmates budapesti koncertje (Forrás: Mandoki Soulmates) Fotó: Mandoki Soulmates Forrás: Mandoki Soulmates
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 18-án Budapesten a bazilika előtt adtak feledhetetlen  koncertet, majd augusztus 20-án ugyanolyan emlékezetes fellépéssel készültek a Mátyás-szobor mellett Kolozsváron: a zene és a történelem különleges találkozását hozták elénk.

Leslie Mandoki, Mike Stern és Al Di Meola
Leslie Mandoki, Mark Stern és Al Di Meola (Forrás: Mandoki Soulmates) 

A Mandoki Soulmates Leslie Mandoki vezetésével a legnagyobb angol progresszív rock és amerikai fusion jazz ikonjainak esszenciáját ötvözi. Tagjaik között olyan legendás és fáradhatatlan személyiségek vannak, akik összesen 35 Grammy-díjjal büszkélkedhetnek. Nick van Eede, Al Di Meola, Mike Stern, Randy Brecker, Richard Bona, Tony Carey, Bill Evans, John Halliwell és Fausto Beccalossi, ők mind otthonra találtak a Mandoki Soulmatesben. Ezeken a koncerteken a zenei lécet magasabbra emelték, mint valaha, mely nem csupán a dallamokról és ritmusokról szólt, hanem szinte transzcendentális élmény volt, mely olykor mély elmélkedéshez, magasabb tudatállapotokhoz, spirituális tapasztalatokhoz vagy a művészi alkotás mélyebb dimenzióihoz kapcsolódott.

Ezúttal Bartók Béla nyomán az erdélyi magyar népzene gazdag hagyományait ölelte át a Mandoki Soulmates. Az aranylemezes mesterművét, a Magyar képeket élvezhette a magyar közönség itthon és Erdélyben is. 

Az előadás nem csupán a zenei virtuozitás bemutatásáról szólt, hanem az előadók közötti összhangról: az összetartozás erejéről, a békéről, a megértésről, az elfogadásról és nem utolsósorban a szeretetről tett tanúbizonyságot.

Álomszerű este volt az augusztus 18-i! A háttérben a gyönyörű bazilika, a színpadon mellettem pedig olyan világsztárok, akiket eddig én is csak a nézőtérről figyelhettem. Minden percét imádtam nemcsak a koncertnek, de a próbaidőszaknak is. Leslie olyan profizmussal és szeretettel rakta össze ezt a koncertet, hogy annak minden pillanata emlékezetes marad számomra!

– mondta a budapesti koncertről Zséda. 

Nagyon hálás vagyok, mert fergeteges volt a koncert. Nekem szakmailag és emberileg is életre szóló élményt adott ez a fellépés. Még most sem fogom fel! Köszönöm, hogy részt vehettem ebben a projektben!

– nyilatkozta a közös fellépés után Caramel.

A koncerten a Mandoki Soulmates mindent beleadott, és pontosan azt nyújtották, amire a közönség vágyott: egy fantasztikus, csodálatos, feledhetetlen produkciót. A precízen összeállított koncertprogram kifinomultsága, a megkomponált műsor és a spontaneitás tökéletes egyensúlyának lehettek tanúi a nézők. 

Budapesten a Szent István-bazilika monumentális épülete tökéletes hátteret nyújtott a színpadnak, mint ahogy Kolozsváron a Mátyás-szobor és a templom szinte beszélő történelmével járult hozzá az est hangulatához.

 

Kevés igazán nagy és meghatározó pillanat van egy zenész életében, az enyémben az egyik eddigi legnagyobb a Mandoki Soulmates-koncert volt! Világhírű ikonokkal, akiket eddig csak felvételeken csodálhattam, most velük együtt alkothattunk egy csapatot, és muzsikálhattunk egymás és a közönség örömére! Hálás köszönet jár ezért Leslie Mandokinak, hogy meginvitált erre az életre szóló zenei álomra! Bízom a folytatásban!

– fejezte ki reményét Mező Misi. 

Köszönöm a három zseniális magyar művésznek, a drága Zsédának és a két nagy tehetségnek: Mező Misinek és Caramelnek a részvételüket, hogy az én angolszász ikonikus legendákból álló csapatommal muzsikáltak

– fejezte ki háláját a magyar zenészeknek Leslie Mandoki. 

Leslie Mandoki, Mark Stern, Mező Misi, Zséda és Caramel
Leslie Mandoki, Mark Stern, Mező Misi, Zséda és Caramel a Mandoki Soulmates koncertjén Budapesten, 2023. augusztus 18-án (Forrás: Facebook/Mandoki Soulmates)

„Drága barátom, ez igazán nagyszerű koncert volt, nagyon büszke vagyok rád, és szeretettel gratulálok!!!” – így gratulált Csupó Gábor a jó barátjának, Leslie-nek a budapesti koncert után. Ő szintén magyar származású világsztár, akivel együtt disszidáltak Magyarországról, most már Los Angeles-i filmművész, akinek két csillagja is van a Walk Of Fame-en.

A harmadik disszidens jó barát is megörvendeztette a közönséget, amikor egy dal erejéig csatlakozott a művészekhez. Ő nem más, mint Bencker László, akit itthon zenészkörökben inkább Szücs Laca néven ismernek. 

Leslie-vel hosszú évtizedeken át tartó művészi partnerséget ápoltak, és a közönségnek is felejthetetlen pillanatokat ajándékoztak. A koncert után a három örök lázadó ismét összeült, és éjszakába nyúló beszélgetés vette kezdetét. Emlékeztek arra az időre, amikor a kommunista kultúrpolitika minden lehetőségtől megfosztotta őket, és még egy útlevélhez sem jutottak. Az elnyomás ellenére sem hagyták, hogy elvegyék tőlük a szabadságot és a zenéjüket. Azóta ez a három pesti srác járja a világot, és az emlékekkel gazdagított történeteik megörökítik a szabadság és a kitartás fontosságát.

Leslie Mandoki a két ünnepi koncertről

Nagyon megható számomra, és rendkívül jólesik látni, érzeni és átélni, hogy ilyen sokan eljöttetek és szerettétek a koncertjeinket. Ez egy sokkal mélyebb kapcsolat veletek, mint amit valaha is reméltem. Az életben az egyik legnagyobb ajándék az, amikor összegyűlünk és zenélünk. Ez nem csupán hangokból és dallamokból áll, hanem azokból az érzelmekből, pillanatokból, gondolatokból is, amelyeket a közönséggel, hallgatósággal közösen osztunk meg és élünk át. A legnagyobb elismerést mindig tőletek, a drága közönségünktől kapjuk, legyen az a világ bármely pontján. De számomra Budapesten játszani mindig egy különös élmény, mindig szívet dobogtató, hiszen itt születtem. Kolozsvár, Bartók Béla, Erdély és a Soulmates… igazán felemelő, megismételhetetlen és elmondhatatlan érzés.Minden egyes taps, mosoly és éljenzés olyan erőt ad nekünk, amely tovább ösztönöz minket a zenék alkotásában. Hálásan köszönöm mindannyiótoknak, akik eljöttetek, akik támogatjátok a zenénket és akik részesei vagytok a mi zenei közösségünknek. Nagyon szépen köszönöm a csodálatos zenészeknek és minden egyes kollégának, akik azon dolgoztak, hogy jó bulik legyenek. A támogatásotok és a szeretetetek teszi emlékezetessé a közös pillanatainkat és élményeinket.

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.