Ingyenes filmvetítéseket szervez a Néprajzi Múzeum

Szeptember 25. és november 12. között, a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt ingyenes filmvetítéseket szervez a Néprajzi Múzeum a Sztánai Filmszemle válogatott alkotásaiból.

2023. 09. 19. 19:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány 2013-ban indította el a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét, amelyet minden évben ifj. Kós Károly születési helyén, a kalotaszegi Sztánán rendeznek meg, ezúttal augusztus 25–27-én. A Néprajzi Múzeum tíz év hagyományait és a helyszínt megtartva 2023-ban átvette a filmszemle szervezési feladatait és a pályázat lebonyolítását az alapítványtól. Az idei pályázatra 69 filmet neveztek az alkotók. Ezek között nyolc ifjúsági kategóriában induló film található. A versenybe 42 mozgóképes alkotást választott ki a héttagú zsűri. A versenyfilmek vetítése és a díjak átadása Sztánán, augusztus utolsó hétvégéjén volt. 

− Általánosan elmondható a nevezett filmekről, hogy a klasszikus néprajzi témák feldolgozása egyre csökkent az elmúlt nyolc évben, és növekszik a társadalmi problémákkal, napjaink élethelyzeteivel foglalkozó filmek száma, különösen a fiatal alkotók filmjeinél – a Népismereti Filmszemle elnevezés ezért továbbra is aktuális és találó – mondta Koltay Erika, a Néprajzi Múzeum munkatársa, a fesztivál főszervezője az augusztusi díjkiosztó alkalmával.

A nyertes film Bácskai Gabriella Ahol mégsem kolbászból van a kerítés című alkotása, melynek középpontjában a Kolbászsor, Kelebia külterületének szebb napokat látott tanyasora áll.

Az elhagyott házak között pár lakott porta: csak a legkitartóbbak maradtak. A tanyagondnok az egyetlen kapocs a külvilággal, köldökzsinór, fizikai és érzelmi segítség: élelmiszert és gyógyszert hoz, beteget orvoshoz visz, ház körüli munkát végez, és lelket ápol. Útját kísérve feltárulnak az egyéni sorsok drámai vagy felszabadult pillanatai. Megnyílnak a magányban élő emberek, akik zárt világukba nehezen engedik a látogatót.

Dénes Zoltán Táncház – ahogy elkezdődött című, a budapesti táncház mozgalom indulásáról szóló alkotása nyerte a második díjat. A harmadik helyezett Kovács László Akiket a háló megfogott című filmje, mely része a rendező Szellemi Kulturális Örökség nemzeti listáján található értékeket bemutató sorozatának, ezúttal a kisszerszámos halászok ősi mesterségéről. 

Akinek nem volt lehetősége eljutni Sztánára, a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt, a Néprajzi Múzeum mozijában láthat válogatást az idei nevezett filmekből. 

A részletes programot a Néprajzi Múzeum honlapján találja. 

Borítókép: Jelenetfotó az Ahol mégsem kolbászból van a kerítés című alkotásból (Forrás: IMDB)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.