A Kojot négy lelke című animációs filmet nevezi az Oscar-díjra Magyarország + videó

Az Oscar-díjra nevező hazai bizottság döntése értelmében a Kojot négy lelke című animációs mozifilm képviseli Magyarországot a nemzetközi film kategóriában. A Gauder Áron rendezésben, Bereményi Géza közreműködésével, Temple Réka producer vezetésével készült, az indián teremtéstörténetet eredeti látásmóddal elmesélő animációs filmet mintegy harminc fesztiválon vetítették már nagy sikerrel világszerte – derül ki a Nemzeti Filmintézet lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

2023. 09. 08. 15:45
Kojot négy lelke Forrás: Cinemon Entertainment
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az indián kultúra gyerekkora óta inspirálja Gauder Áront, és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte ehhez a világhoz. A dalszerző a magyar indián–amerikai kultúrkör atyja, s egy kötetnyi indián népmesét fordított le. A rendező e történetek feldolgozására vállalkozott a Kojot négy lelke című animációs filmjével.

A Kojot négy lelke című filmet nevezi az Oscar-díjra Magyarország
A Kojot négy lelke című filmet nevezi az Oscar-díjra Magyarország. Forrás: Cinemon Entertainment

A Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv az indiánok teremtésmítoszán keresztül az emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet, és felteszi a kérdést: vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában, amíg nem késő?

A Kojot négy lelke a Cinemon Entertainment gyártásában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült. A hazai mozikban márciusban mutatta be a Vertigo Média, és szeptember 21-től elérhető lesz a filmintézet streaming platformján, a Filmión.

A Kojot négy lelke kiemelkedő sikerrel szerepel a nemzetközi fesztiválokon világszerte. A franciaországi Annecy-ban idén nyáron elnyerte a zsűri díját, a sanghaji fesztivál a legjobb animációs film díjával méltatta, és külföldi forgalmazásra megvásárolta a Gebeka International nevű, élvonalbeli francia cég.

Az országok hivatalos Oscar-nevezései közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki majd azt az öt játékfilmet, amelyek végül versenybe kerülnek a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért. A jelöltek listáját 2024. január 23-án hozzák nyilvánosságra. A díjak ünnepélyes átadására március 10-én kerül sor Los Angeles-ben.

Borítókép: Jelenet a Kojot négy lelke című animációs filmből (Forrás: Cinemon Entertainment)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.