A világ legjobb kiadói között a Fonó

Egyetlen magyar és egyetlen közép-kelet-európai kiadóként szerepel a Fonó a világ legjobb húsz kiadóját összesítő Top Labels of the Year listáján, amelyet a WOMEX tett közzé.

2023. 10. 06. 17:00
Csoóri Sándor; Dresch Mihály
Kapolcs, 2014. július 25. Dresch Mihály fúvós (j) és ifj. Csoóri Sándor brácsás a Dresch Mihály és barátai címû koncerten a Fonó Budai Zeneház udvarában adott koncertjükön a 24. Mûvészetek Völgye fesztiválon, Kapolcson 2014. július 25-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rangos elismerést, a legjobbnak ítélt kiadókat a WOMEX minden évben a nemzetközi világzenei vásár előtt jelenti be online felületein. A kiválasztásnál a toplistás helyezéseket veszik figyelembe: a World Music Charts Europe és a Transglobal World Music Charts felületeit. Ezek a nemzetközi toplisták összesen több mint száz világzenei médiaszakemberrel dolgoznak együtt a világ minden részéről. 

A jelenlegi Top Labels lista a 2022 augusztus és 2023 július közötti időszakot veszi figyelembe. Az első helyen a Glitterbeat Records szerepel Németországból.

Az Erdőfű Martin György Kalotaszegen című lemezét két alkalommal válogatta be a World Music Charts Europe (Forrás: Fonó) 

A Fonónak idén több lemeze került fel a nemzetközi toplistákra. A World Music Charts Europe felületén szerepelt a Tárkány Trió A cimbalomprímás című lemeze 2023 februárjában, valamint a Góbé zenekar Élem című albuma 2022 októberében. A Transglobal World Music Charts a Cserepes együttes The Sold Girl című albumát és a fent említett Tárkány Trió-lemezt sorolta a legjobbak közé 2023 februárjában. Az Erdőfű zenekar Martin György Kalotaszegen című lemezét pedig két alaklommal válogatták be: 2023 áprilisában és májusában.

A Prima Primissima és Magyar örökség-díjas Fonó nem először kapja a legjobb nemzetközi világzenei kiadóknak járó elismerést. Az elmúlt tíz évben ez a nyolcadik alkalom, hogy a kiadó felkerült a rangos listára. Egyetlen magyar és egyben egyetlen közép-kelet-európai kiadóként szerepeltek a Womex 20 Labels of the Year listán. 

 

Borítókép: Ifj. Csoóri Sándor és Dresch Mihály a Fonó Budai Zeneház udvarában adott koncertjükön a Művészetek Völgyén (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.