Megjelent Paár Julcsi Rókatánc című albuma

A népszerű előadóművész és zeneterapeuta, Paár Julcsi a Kerekerdő és a Kerekutca című lemeze után ezúttal ismét egy mesealbummal készült a gyerekeknek és családoknak. A Rókatánc a Fonó gondozásában jelent meg.

2023. 10. 04. 16:00
Paár Julcsi
20230724 Budapest Paár Julcsi énekes Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rókatánc egy magával ragadó, nép-és világzenei elemekből szövetelt, táncos, mesés kavalkád. A lemez alapján készült színpadi előadás különösen érdekes, melynek során a virtuóz zenészek Szakál Tamás, Kováts Gergő, Szabó Dániel, Könczei Bálint és Bognár András Csiki Gergely táncművész, néptáncpedagógus segítségével lendületes sodrású, korosztályokon átívelő mesevilágot teremtenek. 

Paár Julcsi Rókatánc című lemeze
Paár Julcsi Rókatánc című lemezét Szert-Szabó Dorottya illusztrálta. A borító egyben társasjáték is. Forrás: Fonó Budai Zeneház 

Nem csoda, hogy a történet szereplői és az őket minden kalandban végigkísérő muzsikusok mellett a közönségből is előbújik a világot felfedezni vágyó gyermeki én, vagy egy merész, mindenre elszánt róka. Az egyedi tervezésű, Szert-Szabó Dorottya által illusztrált borító különleges vizuális élmény is egyben, egy társasjátékot is rejt magában az egész családnak.

Paár Julcsi így vall az új, Rókatánc című lemezről: 

Úgy érzem, odabent örök-gyerek maradok! A mai napig elvarázsolnak a mesék, magával ragad az önfeledt játék öröme, megérint, felemel, összerendez a dal. A próbafolyamatok, koncertek, előadások során észrevétlen átváltozom; új minőségek bújnak elő belőlem. Így van ez a Rókatánc kapcsán is! Az eddigi meselemezeim témái is emberi helyzetekről szóltak, kapcsolatokról, egyéni és közösségi kihívásokról, oldásokról. Ezúttal viszont rókabőrbe bújok, és egy egészen új perspektíva nyílik meg a történetben, karakterábrázolások, társas viszonyulások terén. 

Az énekes-zeneterapeuta szerint rókákról szól a fáma Dél-Amerikától Japánig, az ókori görög történetmesélő Ezópus fabuláitól a magyar népmesekincsen át, a modern irodalom állócsillagáig, Antoine de Saint-Exupéryig. A művész szerint fontos és kollektív tartalmak kapcsolódnak hozzájuk; az értelem, az individuum, az emberekkel való közvetlen kapcsolódás képessége emeli a rókákat egyfajta átmeneti térbe, ami az ő meséje felütését is adta. 

Paár Julcsi
Paár Julcsi a IV. Viharsarki Táncháztalálkozón a Csabagyöngye Kulturális Központban 2021. november 12-én, Békéscsabán. Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap

– Zeneileg is gyakorlatilag kimeríthetetlen téma a „rókatánc”, hiszen a dallam bejárja az egész nyelvterületünket, különféle jellegű, változékony formavilágú nyomot hagyva maga után. 

Mondanom sem kell, hogy életem egyik első gyerek-színházi szerepe a Kis herceg Rókája volt – hálás és éltere szóló tanulság egy egész világot megszelídíteni vágyó, de bátortalan 11 éves kislány számára. Az meg csak a ráadás, hogy egykori „weineres” zongoristaként, sejtszinten ivódott belém ez az örökérvényű melódia, talán éppen azért, hogy most újra nekiindulhasson és formálódjon tovább a ti örömötökre is! – ajánlja új albumát az énekesnő. 

A Rókatánc című lemez felvételei 2023 tavaszán a Pannónia Stúdióban készültek.
 

 

Borítókép: Paár Julcsi énekes 2023. július 24-én Budapesten (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.