Népzeneképzés inkubátorban

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatói egy-egy, szívüknek kedves téma mentén állítanak össze koncertprogramokat a Hagyományok Háza népzenei inkubátorprogramjában. A kezdeményezésről Albert Anna Leona húsvéti koncertje után Sándor Ildikó, az intézmény munkatársa és a fiatal művész mentora, Paár Julcsi énekes beszélgetett.

Magyar Nemzet
2023. 04. 07. 17:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kezdetektől óraadó tanárként dolgoztam a Zeneakadémia Népzene Tanszakán – mesélte Sándor Ildikó. – Néprajzi tárgyakat s egy félévig népköltészetet tanítottam. Úgy véltem, hogy a hagyományos számonkérési formák, mint a zárthelyi dolgozatok helyébe olyan projektfeladatokat kaphatnának a hallgatók, amik a leendő művészi énjüknek jobban megfelelnek. Ennek nyomán fogalmaztam meg, hogy mindenki válasszon egy, akár rendhagyó témát. Az egyik hallgatóm például a naplementétől napfelkeltéig tartó időszakot jelölte ki, egy másik a fákat járta körül.

Népzene
Albert Anna Leona énekel a húsvéti koncerten (Fotó: Szilárd Katalin)

A kiválasztott témára egy népköltési műsortervet – zenei anyaggal, mesével, mondával, archaikus imával – állítottak össze. – Célul tűztük ki, hogy a szöveg minőségére legalább annyira legyenek érzékenyek, mint a zenei matériára. Az eredmény túlnőtt minden várakozáson: fantasztikus dolgozatok születtek – tette hozzá Sándor Ildikó.

Sándor Ildikó 2020-ban került vissza a Hagyományok Házába a módszertani műhely vezetőjeként, ahová már a vázolt ötleteket is magával hozta: – Elképzelésem szerint a kezemben lévő hat-hét tervleírást egy inkubátorprogramban lehetne kibontakoztatni. A hallgatók lehetőséget kapnának ezek megvalósítására, ebben egy fiatal, de már gyakorlott mentor is segítene. Megtanulhatnák, hogy a papírra vetett ötlet miként formálódik kész műsorrá. Igen, a sikeres előadáshoz alapos háttérmunka is tartozik, mint például egy színvonalas felvezetés, a tapsrend, a próbafolyamat, a látványterv, a viselkedéskultúra és a rendezői ötletek. Beérett a gyümölcs, s jó látni, hogy érvényes művészi produkciók születnek. 

Jelentős módszertani haszna van a programnak: végigkövetik az egész folyamatot, visszajelzéseket kapnak, valamint olyan elemekkel tudják a hallgatók ismereteit kiegészíteni, amelyek tanítására az intézményükben nincs elég idő, de a majdani művészlétben nélkülözhetetlenek.

 

Berta Alexandra, az inkubátorprogram szakmai felelőse kérte fel Paár Julcsit a közös munkára, aki a megkeresés után csatlakozott a programhoz, mint másfél évtizedre visszatekintő előadó és zenei rendező, dalszerző. Elmondása szerit e széles körű gyakorlattal – a program keretében – a most formálódó előadóművész szakirányon tanuló fiatal művészek fejlődését segítheti. – A közös munkát nagy lehetőségnek tekintem: egy most pályára készülő fiatalnak nem minden problémával, buktatóval kell önmagában megbirkóznia. Támaszkodhat így rám, a tapasztaltabb, de csupán pár lépéssel előtte járó mentorra, a pályánk során tapasztalt problémák megoldásából tudunk nekik is csepegtetni. 

A fiataloknak e kezdeményezés részben védett közeget, másrészt szakmai segítséget jelent. 

Nagyon élvezem ezt az alkotói folyamatot – mondta Paár Julcsi –, mert egy nagyon érzékeny, személyes közelségbe kerülhetek a patronáltammal, jelen esetben Albert Anna Leonával. A koncerttel egy több mint másfél hónapig tartó közös munkát zárunk le. Albert Annának volt egy alapvető tematikus válogatása, amit a folklórelmélet tantárgy keretében dolgozott ki. Egy gondolat – a húsvéti ünnepkör köré – épített fel folklórtartalmat. 

A fellépő alapvetően az egyházi népénekek felől közelítette meg a kereszténység legnagyobb ünnepét, a Kárpát-medence-szerte ismert és ismeretlenebb hagyományos népénekek kerültek a válogatásba a cappella kísérettel vagy burdon hangzással. Bizonyos megoldásokban túl is léptünk az autentikus megszólaltatáson, s egy-egy formabontóbb megoldással, mint a cimbalom-ének duó színesítették az estet. Az értékes matériát mentor és mentorált együtt csiszolták koncertté: egységessé tették a fellépés ívét, mondanivalóját és zenei minőségét.

Borítókép: koncert a Hagyományok Házában (Fotó: Szilárd Katalin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.