Elhunyt Sára Ferenc koreográfus, néptánc- és népzenekutató, a gyimesi hagyományok védelmezője

Hatvankét éves korában elhunyt a Martin György-díjas, Arany Érdemkereszttel kitüntetett Sára Ferenc koreográfus, néptánc- és népzenekutató, aki a kilencvenes évek elején kiköltözött Gyimesbe, ahol a helyi hagyományok egyik nagy megmentőjévé vált.

2023. 10. 05. 14:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sára Ferenc 1961-ben született Budapesten, gyermekkorát Turán töltötte. Először zenészként próbálkozott, majd 1978-tól a Bartók Táncegyüttesben kezdett táncolni. 1981-től aktív néptáncművész, néptáncpedagógus és koreográfus. A Budapesti Műszaki Egyetem Kerekes Néptáncegyüttesének alapítója és vezetője, 1986-től a Kodály Kamara hivatásos táncosa.

Erdély, azon belül a Gyimes szerelmese, a hetvenes évek végétől rendszeresen járt Gyimesbe, majd a kilencvenes évek elején ki is költözött. 1995–1997 között a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes művészeti vezetője. 1981-től kezdve a moldvai csángó népzene gyűjtője. A 80-as évek végétől hozzá köthető a moldvai csángó népzene és néptánc magyarországi bemutatása, ekkor szervezte meg az első csángó bálokat és táborokat. Évtizedeken át rendületlenül népszerűsítette és oktatta a gyimesi és csángó zenét és táncokat mind Magyarországon, mind a világ számos pontján.

1998-tól feleségével, Varga Zsuzsannával a gyimesi iskolákban néptáncot kezdenek tanítani, ennek köszönhetően ma már a térség három falujában több mint hatszáz gyerek tanulja a gyimesi csángó táncokat.

A táncos halálával egy darabnyi Gyimes távozott a világból (Fotó: Háromszék Táncegyüttes/Ádám Gyula)

A gyimesi csángó népzene- és néptáncörökség megőrzéséért végzett fáradhatatlan munkájáért számos elismerésben részesült. 1984-ben lett a Népművészet Ifjú Mestere a gyimesi táncokért, 1992-ben UNITER-különdíjat, 2005-ben a Mediawave Párhuzamos Kultúrákért-díjat, 2014-ben Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át. 2021-ben Martin György-díjban, majd 2023-ban az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Kallós Zoltán-díjában részesül feleségével közösen „a népi kultúra éltetéséért, a Gyimes völgyében évtizedek óta kifejtett értékmegőrző munkájukért”. Szintén 2023-ban, augusztus 20-a, nemzeti ünnepünk alkalmából megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, amelyet azonban betegsége miatt már nem tudott átvenni. 

Sára Ferenc gyors lefolyású, súlyos betegség után október 2-án, Budapesten hunyt el. Temetése választott hazájában, Gyimesközéplokon lesz, melynek költségeit a Hagyományok Háza vállalta magára. 

Borítókép: 2014-ben a magyar állam Arany Érdemkereszttel tüntette ki Sára Ferencet (Forrás: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.