időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo
A művésznő az Emilie Müller című francia kisfilm címszerepével robbant be a francia köztudatba

Elhunyt Varga Veronika francia–magyar színésznő

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.10.01. 20:08 2023.10.01. 20:13
Elhunyt Varga Veronika francia–magyar színésznő

Ötvennégy éves korában, gyors lefolyású, súlyos betegség után Párizsban elhunyt Varga Veronika francia–magyar színésznő.

A francia és magyar nyelven párhuzamosan dolgozó színésznő 1969. június 10-én Budapesten született, gimnazistaként A Cég nevű alternatív rockzenekarban énekelt, s szerepelt Tímár Péter Moziklip című filmjében.

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumában szerzett érettségije után előbb a brüsszeli színiakadémián, majd a párizsi Színművészeti Egyetemen szerzett színészi diplomát. 

Az 1994-ben Yvon Marciano rendezésében készült, számos díjat elnyerő Emilie Müller című francia kisfilm címszerepével robbant be a francia köztudatba. Ugyanebben az évben játszotta első filmes főszerepét Philippe Noiret oldalán a Párizs királya című alkotásban, amelyet Dominique Maillet rendezett, s amelyet számos mozi- és tévéfilm, valamint sorozat követett (Maigret, Vaják), többek között férje, Eric Barbier alkotásai (Szabad légkör, A kígyó, A gyerekkor földje).

Színházban olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint Christian Rist, Irina Brook, Christophe Perton, Jean-Pierre Vincent vagy Anne-Laure Liégeois. Egyik legjelentősebb színpadi szerepe Racine hősnője, Phaedra volt, amelyet a 2000-es évek elején több évadon keresztül játszott Franciaországban és a világ több országában.

Varga Veronika az elmúlt években több magyar filmben is szerepelt: a 2019-ben a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölt művek szűkített listájára felkerült Akik maradtak című, Tóth Barnabás rendezésében készült alkotásban Vidáknét alakította, főszerepet kapott Badits Ákos 2021-ben forgatott, Űrpiknik című első nagyjátékfilmjében, valamint látható volt Madarász Isti Átjáróház című művében és Dombrovszky Linda Újjászületés című kisfilmjében.

Varga Veronikát szülei, férje és két lánya gyászolja. Budapesti temetéséről később gondoskodnak.

Magyar színésznő Párizsban

Még be sem fejezte az első évfolyamot a párizsi színművészeti egyetemen, a fiatal magyar színészpalántára rámosolygott a szerencse. Főszerepre invitálták egy olyan filmben, amelynek címszerepét Philippe Noiret játszotta. Azóta fut a szekere. Mindenekelőtt

Borítókép: Varga Veronika francia–magyar színésznő (Forrás: YouTube/Varga Veronika) 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.