Hobo nagyszabású koncerttel ünnepel

Különleges élményben részesülnek a blues és a rock szerelmesei Hobo és nagyszerű zenészekből álló zenekara következő, 2024. február 10-i koncertjén, amely a Vadászat című dupla album negyven évvel ezelőtti megjelenését ünnepli majd az Arénában.

Forrás: Broadway.hu2023. 10. 20. 10:20
Hobo
2022.02.13. Budapest Hobo 77 koncert. Magyar Nemzet fotó: Éberling András (EA) Képen: Földes László Hobo Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műfaj meghatározó klasszikusává vált ez a hirtelen fellelkesülésnek köszönhetően megszületett hanglemez, amely minden idők egyik legikonikusabb hazai rockalbuma. A szintén legendássá vált előadó, Földes László Hobo így emlékszik vissza az albumon szereplő dalok megalkotásának folyamatára:

Földes László Hobo negyven éve egy vonaton jegyezte fel a dalszövegek kezdeti változatát. Forrás: Színház.org

A Budapest–Miskolc vonaton negyven szövegötletet jegyeztem le, majd az egészet egy taxiban felejtettem. Végül 26-ot sikerült felidéznem, és Pókáék konyhájában nekiálltunk a munkának. A felvételek kezdete előtt »csak« a szövegeket kellett bemutatnom a cenzúrának – tudják, egy a-moll vagy G-dúr nem lehet rendszerellenes. Nagy tisztesség, hogy az emberek érdeklődése fennmaradt, és a dalok ma is élnek, de szomorú tény, hogy a mű az aktualitását mindmáig nem vesztette el. Sőt anélkül, hogy próféciákat mondanék, amíg ember lesz a Földön, az is marad

 –  osztotta meg gondolatait a művész és alkotó.
Megjelenésekor a lemez azon ritka konceptalbumok egyike volt, amelyek zeneileg és szövegileg gondosan megtervezett életképekben jelenítik meg a történelem és a társadalom keresztmetszetét. A telt házas lemezbemutató óta négy évtized telt el, de a Vadászat hatása, öröksége generációkon átívelő – írják közleményükben a koncert szervezői.

A dupla album dalai – köztük A vadállatok dala, A vadászok kara és a Száműzött királyfi –  a vadászat toposz jellegzetességei, asszociatív hangulatai és életképei köré ágyazva történelmi és társadalmi keresztmetszeteket mutatnak be, sorstöredékeket villantva fel tablószerűen. Az alkotásban megjelenő üzenetet olyan merész politikai célzások és többértelmű utalások gazdagítják, amelyek az adott korszakban még inkább figyelemre méltóak voltak.

Hobo és nagyszerű zenekara a rangos jubileumra egy az eseményhez minden szempontból méltó, nagyszabású koncerttel készül 2024. február 10-én a Papp László Budapest Sportarénában. Az est során A vadászok gyülekezője, a Hajtók dala és az ízig-vérig rockba csomagolt Mesél az erdő című dal mellett számos más ismert dallam is felcsendül majd.

A koncertre ezen az oldalon vásárolhatók jegyek.

 

Borítókép: Hobo februárban ismét elvarázsolja majd a közönséget erőteljes színpadi jelenlétével (Fotó: Éberling András)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.