Karikatúrák ’56-ról – még a megrendelők sem vállalták

1958 szeptemberében, az 1956-os forradalom és szabadságharc második évfordulójára a Kádár-rendszer saját ideológiájának erősítésére kiadott egy karikatúrasorozatot Október 23 címmel a Kossuth Könyvkiadón keresztül, amit később bezúzatott. Néhány példány azonban fennmaradt – számol be róla a Veszprém Vármegyei Hírportál (VEOL).

Forrás: VEOL2023. 10. 23. 10:00
Vitéz Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet elnöke 2021. október 19-én, Lovason (Fotó: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló)
20211019 Lovas Interjú vitéz Pintér Kornél '56-os dokumentumokból álló gyűjteményével Fotó: Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló Fotó: Penovác Károly Forrás: VEOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juhász-Léhi István, a VEOL munkatársa készített interjút Pintér Kornéllal, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet elnökével, aki gyűjti az ’56-os relikviákat, s tulajdonosa a kötet egyik példányának. 
Ő mondta el, hogy egy Pogány Sándor nevű fiatal karikaturista sorozatáról van szó, ami egy 88 oldalas kiadvány. A képeken a forradalmárok bűnözők, akik megfélemlítik és halomra gyilkolják az embereket, az eseményeket pedig a régi rendszer visszatérő emberei irányítják.

Vitéz Pintér Kornél '56-os dokumentumokból álló gyűjteményével. 2021. október 19., Lovas. Fotó: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló
Vitéz Pintér Kornél ’56-os dokumentumokból álló gyűjteményével. 2021. október 19., Lovas. Fotó: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló

– A kötet különlegessége még, hogy egy Máté György nevű ember írta hozzá az előszót – mesélte Pintér Kornél. – Róla sokan tudják, hogy Schönherz Zoltán kommunista politikusnak volt a rabtársa annak idején. A Munkásőrség alapításában is részt vett, tehát a rendszer híve volt.

A könyv 12 ezer példányban készült el, viszont soha nem került forgalomba, állítólag azért, mert nagyon közel volt még az ’56-os forradalom és szabadságharc, és a karikatúrák olyan szinten megalázó módon mutatták be a forradalmárokat, Nagy Imrét és környezetét, hogy végül is a kiadványt visszavonták.

Pár tucat példány megmaradt belőle, ezek az árverések keresett elemei jelenleg is.

Az eredeti, teljes interjú ITT olvasható. 
 

Borítókép: Vitéz Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet elnöke 2021. október 19-én, Lovason (Fotó: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.