Liszt Ferenc születésnapját ünneplik a belvárosban

Október 22-én, vasárnap Liszt 212 – Szenvedélyes hangok és homokvarázs címmel ünnepi orgonahangversenyre invitálja a közönséget Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművész. A koncertnek a Belvárosi Főplébánia-templom ad otthont.

2023. 10. 18. 13:00
Liszt Ferenc
Mészáros Zsolt Máté (Fotó: Lugosi Péter) Fotó: Lugosi Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közönség kívánságára a zeneszerző nagyszabású orgonaművei mellett néhány harmóniumművét is előadják. 

Liszt Ferenc
Mészáros Zsolt Máté orgonaművész a Belvárosi Főplébánia-templomban. Fotó: Lugosi Péter

Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, a Belvárosi Főplébánia-templom zeneigazgatója így beszélt a koncertről:

Immár hagyománnyá vált, hogy Liszt Ferenc születésnapján hangversenyt adok a zeneszerző kedvenc budapesti templomában. Az elmúlt évek koncertjein a templom mindig zsúfolásig megtelt, ami óriási öröm számomra, hiszen előadóművészként és Liszt-kutatóként egyaránt fontos célkitűzésem, hogy a valaha élt egyik legnagyobb zeneszerző művészetét és személyiségét is közelebb hozzam a közönséghez.

– A Liszt Ferenc tiszteletére rendezett október 22-i születésnapi hangversenyek mindig az év egyik csúcspontját jelentik számomra, ezért évről évre olyan különleges exkluzív programokkal készülök, amelyek megidézik a zeneszerző kifinomult, életszerető világpolgár alakját, aki fontos összekötő kapocs volt a nagyvilág művészei között. Az idei évben a zene és a képzőművészet egyedülálló módon egyesül egy magával ragadó és meghitt atmoszférában, Budapest legrégibb templomának falai között. Végh Lajos képzőművész barátom már hónapok óta dolgozik élő digitális homokanimációján, amely különleges módon gazdagítja az elhangzó műsort – mondta Mészáros Zsolt Máté orgonaművész. 

Az ünnepi esemény egyben záróhangversenye is lesz az orgonaművész kilenc koncertből álló sorozatának, amelyben bemutatja a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíjának keretében végzett kutatása eredményeit, Liszt Ferenc összes orgona- és harmóniumművét.

Az est különlegessége, hogy Végh Lajos képzőművész egyedi, élő digitális homokanimációja kíséri majd a zeneszerző orgonaműveinek hangjait.

 

Borítókép: Liszt Ferenc portréja (Forrás: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.