Szolidaritási istentiszteletet szervez a Mazsihisz és a BZSH

Veled vagyunk Izrael! felhívás alatt szolidaritási istentiszteletet szervez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a Dohány utcai zsinagógában szerda kora estére.

2023. 10. 09. 14:00
null
Budapest, 2023. február 5. A Dohány utcai zsinagóga, a Nagy zsinagóga a fõváros VII. kerületében, a Dohány utcában. A Ludwig Förster által mór stílusban tervezett, 1854-1859 között megvalósult épület, a magyar neológ zsidóság legnagyobb zsinagógája, illetve a legnagyobb egész Európában. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész világ bénultan figyeli azt, ami Izraelben történik, ugyanis szombat kora reggel nagyszabású rakétatámadást indított a Hamász az ország ellen. A radikális palesztin csoport több tucat fegyverese is bejutott Izrael több határ menti városába, majd tüzet nyitottak az utcán ártatlan járókelőkre, több otthonba betörtek, ahol sorra gyilkolták a polgárokat. Az országban óriási a fejetlenség, az izraeli hadsereg közlése szerint a szombat óta zajló harcoknak és támadásoknak már több mint hétszáz izraeli halálos áldozata van, és több mint kétezren megsebesültek.

A szolidaritás jegyében Veled vagyunk Izrael! felhívás alatt istentiszteletet szervez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a Dohány utcai zsinagógában szerda este hat órára.

Szolidaritási Istentisztelet a Dohány utcai zsinagógában
A szolidaritási istentiszteleten Frölich Róbert országos főrabbi látja el a rabbinikus teendőket. Forrás: MAZSIHISZ

Az eseményhez kapcsolódó felhívásban a vallási szervezetek azt írják, mélységesen aggódnak a megtámadott Izraelben élő szeretteikért, rokonaikért, barátaikért, hittestvéreikért, de bíznak a Zsidó Állam erejében. A szolidaritási istentiszteleten Frölich Róbert országos főrabbi látja el a rabbinikus teendőket, beszédet mond Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke és Mester Tamás, a BZSH elnöke, a Mazsihisz alelnöke. Az istentiszteleten közreműködik Ferenczi Eszter orgonista, Fekete László főkántor és Király Miklós operaénekes.

Mint az az Izraelért rendszeresen elmondott imáinkban is elhangzik, kérjük az Örökkévalót, hogy áldja meg Izrael Államát, a megváltásunk első lépését, oltalmazza azt kegyelme szárnyai alatt és terítse ki fölötte békéje sátrát! Erősítse meg szent földünk védelmezőinek kezét, mentse meg őket! Istenünk, díszítsd fel őket a győzelem koronájával!

 − fogalmaz a Mazsihisz és BZSH közös kiállásában. 

Borítókép: Az istentisztelet helyszíne a Dohány utcai zsinagóga (Fotó: MTI/Faludi Imre)


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.