időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

A Jászai Mari-díjas színésznő 2021 októberében, 75 évesen hunyt el

Venczel Vera-életműkiállítás nyílik Mohorán

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.10.02. 22:00 2023.10.03. 14:08
Venczel Vera-életműkiállítás nyílik Mohorán

A két éve elhunyt Venczel Vera életmű-kiállítását nyitják meg szerdán Mohorán a Tolnay Klári Emlékházban.

Venczel Vera Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 2021. október 22-én, 75 évesen hunyt el. 2016-ban Mohorán Tolnay-díjat vehetett át a magyar színház- és filmművészetben nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságáért.

Venczel Vera 1974-ben. Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

A szerdai rendezvényen díszvendégként vesz részt az ünnepségen Czapp György, Venczel Vera özvegye, Ferenczy Noémi-díjas formatervező, alkalmazott grafikus; Grünwalsky Ferenc Kossuth-díjas rendező; Kocsa Erika, Szarvaskő polgármestere; Pápai Erika Jászai Mari-díjas színművész; Szorcsik Kriszta színművész; Siklós Endre író és Tóth Judit rendezőasszisztens.

A meghívóban Blankó Miklós úgy fogalmazott: 

Az Isten hozta, őrnagy úrtól az Egri csillagokon át a Pillangóig, A néma leventétől a Száz év magányon át A vörös oroszlánig mintha egyetlenegy filmszalagra komponálható lenne Venczel Vera életműve. A művésznő jelmezeit, személyes tárgyait, kitüntetéseit megcsodálva olyan közel léphetünk lényéhez, hogy e filmszerűség valósággá, emberivé válik. Pont olyanná, amilyen ő volt: Venczel Verá-ssá. Ebbe, a Tolnay Klári Emlékház-beli intim közegbe látogatnak el művész- és pályatársai 2023. október 4-én, és idézik meg a szakmának és a közönségnek egyaránt fájón hiányzó Venczel Verát.

A kiállítást Balla István, az emlékház vezetője rendezte, a tárlat létrehozását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A rendezvény fővédnöke Fesztaum Béla Jászai Mari-díjas színművész.

Venczel Vera főiskolásként már rendszeresen játszott a Vígszínházban, filmekben és a televízióban is. Mozifilmekkel vált országosan ismertté, mint a Kárpáthy Zoltán (1966), az Egri csillagok (1968), vagy az Isten hozta, őrnagy úr! (1969). Több mint száz filmben, tévéjátékban és sorozatban nyújtott kiemelkedő alakítást. 2008-ban a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett. Utoljára a Pesti Színházban lépett színpadra 2018 márciusában A félkegyelmű című előadásban.

A 2014-ben, Tolnay Klári születésének 100. évfordulóján alapított Tolnay Klári Művészeti-díjat 2016-ban Venczel Verának és Kubik Annának ítélte meg a kuratórium. Az Egri csillagokban Cecey Évát alakító Venczel Vera Mohorán járt 2017-ben is, amikor ünnepi rendezvényt tartottak a film forgatásának 50. évfordulója alkalmából. Az emlékházban szervezett múltidéző beszélgetésen részt vett a Bornemissza Gergelyt megformáló Kovács István, Benkő Péter (Török Jancsi), Pécsi Ildikó, aki az az egyik várvédő nőt játszotta, valamint Kemenes Fanni jelmeztervező és Ordódy György rendező, Várkonyi Zoltán rendező akkori asszisztense.

Borítókép: Venczel Vera (Fotó: Dömölky Dániel/Vígszínház)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.