Gálaműsor és díjátadás a Waclaw Felczak Alapítvány szervezésében

A közel kétszáz vendéget Biernacki Karol, az alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Sebastian Keciek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete köszöntötte.

2023. 11. 10. 18:30
A Felczak díj idei díjazottja, Engelmayer Ákos
A Felczak díj idei díjazottja, Engelmayer Ákos Fotó: Csáky Mátyás Forrás: Wacław Felczak Alapítvány
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gálaműsor részeként Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész előadását hallgathatták meg a vendégek és átadták a Felczak-díjat is, melyet az alapítvány kuratóriuma azzal a céllal hozott létre, hogy ezzel is elismerje azon személyek munkáját, akik az évszázadokon átívelő magyar–lengyel barátság eszméjének továbbörökítéséhez kiemelkedő mértékben járultak hozzá. Idén a díjat Engelmayer Ákos etnográfus, polonista, újságíró, a Szolidaritás tagja, a szabad Magyarország első varsói nagykövete vehette át az alapítvány kuratóriumi elnökétől.

A Felczak gálán Farkas Gábor zongorajátékát is hallhatták
A Felczak Gálán Farkas Gábor zongorajátékát is hallhatták. Fotó: Csáky Mátyás/Wacław Felczak Alapítvány

Engelmayer Ákos az Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész által megálmodott különleges anamorfózist vehette át. 

A díj szimbolikus jelentőségű, különlegessége, hogy az apró részletekből összeálló grafika egy fémhengerre vetül, és így elevenedik meg az alapítvány névadójának arcképe.

A rendezvény remek találkozási lehetőséget jelentett a hazai lengyelség képviselőinek, illetve a lengyel és a magyar nemzet közötti barátság elmélyítéséért dolgozó szakemberek, polonisták és természetesen minden érdeklődő számára.

A Waclaw Felczak Alapítvány korábbi, október 18-i emlékkonferenciája után a gála során is kézbe vehették a résztvevők Felczak professzor Europa Centralis című tanulmánykötetét, melynek magyar nyelven történő kiadásával is tisztelegni kívánt az alapítvány a névadó halálának 30. évfordulója alkalmából.

Borítókép: Engelmayer Ákos átveszi a Felczak-díjat  (Fotó: Csáky Mátyás/Wacław Felczak Alapítvány)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.