időjárás -4°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo

Fontos fődíjakat zsebeltek be a magyar filmek a hétvégén

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Filmintézet
2023.11.20. 18:30
Fontos fődíjakat zsebeltek be a magyar filmek a hétvégén

Folytatódnak a magyar filmek külföldi sikerei, a hétvégén három fődíjat is elnyertek a Marokkóban, Szlovéniában és Portugáliában megrendezett nemzetközi filmfesztiválokon.

Szakonyi Noémi Veronika rendező az önkéntes örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét című drámája lett a fődíjas a marokkói Szale városában megrendezett filmfesztiválon. A nemzetközi zsűri indoklásában méltatta a film „formai és technikai magabiztosságát, művészi kivitelezését és mély emberségét”. 

A Hat hét több mint egy éve hódít világszerte a nemzetközi filmfesztiválokon.

Császi Ádám Háromezer számozott darab című fekete komédiája pedig a ljubljanai nemzetközi filmfesztivál zsűrijét nyerte meg. Egy nehéz sorsú fiatal romákból álló színházi társulat szürreális utazása, és olyan kérdéseket feszeget, hogy lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni vagy szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete.

Hat hét
Részlet Szakonyi Noémi Veronika rendező örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét című filmjéből (Forrás: NFI)

Portugália nagyszabású animációs fesztiválján, az Espinhóban megrendezett Cinanimán is magyar film nyerte a fődíjat. 

Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs filmjével az indiánok teremtésmítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet. 

A klímaválság kérdéseit feszegető, különleges látványvilágú animációs filmet a hétvégén Bolognában is díjazták, ahol elnyerte a Future Filmfesztivál Green Future díját.

A Cinanima fesztiválon a legfiatalabb magyar filmesek munkáit is méltatták: Hegyi Olivér A szív kertje címmel készült munkája a legjobb animációs rövidfilm díját hozta el, Tóth Lili Pipás című alkotását pedig elismerő oklevéllel jutalmazták.

 

Borítókép: Részlet a Kojot négy lelke című filmből (Forrás: Cinemon Entertainment Kft.)

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.